fallback

Колите на BMW ще знаят къде има свободни паркоместа

Технологията ще бъде демонстрирана на модела i3

13:00 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Динамична прогноза за вероятността за паркиране” е най-новата технология от BMW ConnectedDrive, имаща за цел да улесни използването на автомобила в трафика на големите градове.

Системата ще бъде демонстрирана в BMW i3 по време на едно от най-големите изложения за свързана мобилност TU-Automotive Detroit.

Технологията Dynamic Parking Prediction (Динамична прогноза за вероятността за паркиране) е разработена съвместно с компанията INRIX, водещ световен доставчик на информация за трафика в реално време.

Тя е базирана на данните за движението на автомобилите, като по този начин открива райони със свободни паркоместа в центровете на градовете, помагайки да се избегне трафика от автомобили, търсещи място за паркиране, се казва в информацията от BMW.

Работата по подобна технология е стартирала още през 2011 година, като в BMW вече разполагат с актуална дигитална карта на наличните, свободно достъпни паркоместа. Няколко хиляди тестови автомобили са осигурили анонимни данни за движението си при паркирането на тези паркоместа. Технологията е вече изпробвана успешно в Мюнхен, като се самообучава и може да бъде ползвана и в други градове. 

Въз основата на дигиталната карта, комбинирана с локалния прогнозен модел и информацията на паркоместата изследователското приложение изчислява актуално възможните опции за паркиране в определена област, например квартал, които се изобразяват на бордния дисплей. При това се взима предвид както броят на свободните паркоместа, така и броят на водачите, търсещи свободно място, поясняват от германската компания.

„Индикацията на вероятността за паркиране на пътното платно е категорично изискване на клиентите в големите градове. При сътрудничеството си с INRIX BMW Group формулира своята амбиция в бъдеще да поеме лидерската роля и по отношение на градската мобилност”, казва Мартин Хаусшилд, ръководител на транспортна техника и управление на транспорта при BMW Group.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Новини виж още