fallback

Учени: Зарядът на електромобилите е напълно достатъчен

Повечето шофьори всъщност не изминават повече от 60 км на ден

08:57 | 27.08.14 г. 8
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американски учени стигнаха до извода, че опасенията на потенциалните собственици на електромобили за това, че може да не им стигне зарядът на акумулаторите по време на всекидневните им пътувания, са напълно излишни. Това съобщава изданието Autoevolution, което цитира изследване на Международния институт за изучаване на оперативен мениджмънт (INFORMS).

Проучването показва, че съвременните възможности на такъв тип коли са напълно достатъчни за ежедневните нужди на собствениците. Учените са провели допитване сред около 36 000 шофьори с цел оптимизиране на инфраструктурата за електромобили. Оказва се, че всекидневно средното пътуване на всеки от тях е около 60 км. По този начин зарядът един Nissan Leaf, който с едно зареждане може да измине около 130 км, е напълно достатъчен.

Според учените постоянната надпревара между компаниите за удължаване на пробега на електромобилите е напълно излишна, но се дължи най-вече на психологически причини. Собствениците на автомобили с бензинови двигатели, които с един резервоар могат да изминат около 1000 км, просто не са готови психически да останат някъде сами с по-малък запас енергия. Както и не са готови да приемат, че електромобилът напълно покрива ежедневите им потребности.

Изследователите допълват, че друг сериозен проблем пред потенциалните собственици на електромобили са извънградските пътувания, при които зарядът на акумулатори наистина няма да бъде достатъчен. Оказва се обаче, че редовно такива пътувания предприемат съвсем малка част от разпитаните шофьори.

Повече новини за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още