fallback

VW праща 900 служители в Бразилия в принудителен отпуск

Почивката им може да продължи до 5 месеца, в които те ще получават пълните си заплати

17:13 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият европейски автомобилен концерн Volkswagen очевидно изпитва затруднения заради слабите продажби в Бразилия. Групата е решила да прати временно в отпуск около 900 свои служители от завода „Анчиета“ край Сао Пауло, обяви местен профсъюз, цитиран от Dow Jones Newswires.

Концернът е заявил на синдиката, че отпуските са в резултат на по-слабото търсене на превозните средства и закриването на две производствени линии, заяви представител на профсъюза на работниците, който е помолил да не бъде назован. Отпуските може да са с продължителност до пет месеца, но служителите ще получават през тях пълната си заплата. Част от нея ще бъде осигурена от правителствен фонд, а останалата – от  Volkswagen, заявяват още от синдиката.

Заводът „Анчиета“ е със седалище в Сао Бернардо до Кампо, на 18 км южно от Сао Пауло. Там се сглобяват моделите Novo Gol, Polo, Polo Sedan, Saveiro и Saveiro Cross. 

В имейл групата потвърждава за отпуските в „Анчиета“ и в друг завод в Сао Хосе дос Пиняс. Те били необходими, за да се направят "корекции в настоящата ситуация на пазара“. Повече подробности компанията не разкрива, но Volkswagen продължава да държи на плана си до 2018 г. да инвестира в нови продукти и модернизацията на бразилските си заводи 10 млрд. реала (около 3,3 млрд. евро).

Заводът на Volkswagen в Сао Бернардо до Кампо е първата фабрика, която компанията открива извън Германия. През 1959 г. започва производство, а сега там работят 12 хил. души. С местния профсъюз през 2012 г. е подписан договор, с който се гарантира заетост до 2017 г.

Продажбите на автомобили в Бразилия са спаднали с 15,2 на сто през март, информира по-рано сдружението на автомобилните производители в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още