fallback

Китай направи завой в политиката си за популяризиране на електрическите автомобили

Пекин реши да забави темповете на намаление на субсидиите за покупка на електрически превозни средства заради замърсяването на въздуха

09:13 | 10.02.14 г.

Китай ще продължи да отпуска по-високи субсидии за закупуване електрически автомобили като част от плановете на правителството за борба със замърсяването, предаде Bloomberg.

Субсидиите за 2014 г. ще бъдат намалени с 5 на сто, а не с 10 на сто, както беше обявено през септември миналата година. През 2015 г. намалението ще е с 10%, а не с 20%, както планираше Пекин.

През септември миналата година властите обявиха план за намаляването на субсидиите за покупка на електрически превозни средства с до 25 на сто до 2017 г., припомня агенцията. За покупката на електрически автомобил се предвижда помощ в размер на 60 хил. юана (9 900 долара), а на електрически автобус - 500 хил. юана. 

Натискът върху властите за справянето с тежкото замърсяване на въздуха се засилва, особено след рекордно високите нива на фини прахови частици в Шанхай, които бяха отчетени миналата година.

Управляващите изостават обаче от плановете за ограничаване употребата на моторни превозни средства в градовете, което допълнително утежнява ситуацията със смога. Целта за намаляване на автомобилите с 5 млн. до 2020 г. вероятно няма да бъде изпълнена.

Същевременно Китай ще продължи с насърчаването на иновативните превозни средства и във второстепенните градове, посочват в съвместно изявление финансовото министерство, Националната комисия за развитие и реформа и индустриалното министерство.

Премиерът Ли Къцян препоръчва местните правителства да поемат водещата роля при популяризирането на алтернативните превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още