fallback

Tesla увеличава производството си, но е на загуба през третото тримесечие

Приходите растат 8 пъти, но това не зарадва инвеститорите и акциите на компанията поевтиняха с 9% снощи

10:17 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Загубата на Tesla Motors Inc. спадна рязко през третото тримесечие, но акциите на концерна поевтиняха след края на търговската сесия вчера заради занижените прогнози за приходите и печалбата до края на годината, които определено не зарадваха инвеститорите, пише MarketWatch.

За третото тримесечие на 2013 г. Tesla е на загуба от 38 млн. долара, или 32 цента на акция, в сравнение с отрицателния финансов резултат от 431 млн. долара, или 1,05 долара на акция за същия период на миналата година.

Приходите растат 8 пъти – от 50 млн. долара година по-рано, когато Model S започна да се продава, до 431 млн. долара към края на септември. В сравнение с второто тримесечие на 2013 г. приходите са нагоре с 6%.

Брутния марж на Tesla (печалбата след приспадане на производствените разходи) е 24% за третото тримесечие. Компанията преследва цел от 25% до края на годината.

Базираната в Пало Алто, Калифорния, компания е доставила 5500 от електрическите си автомобили Model S през трите месеца, приключващи на 30 септември. 1000 от тях са били доставени в Европа. Бройката е повече от това, което Tesla прогнозира, но под желаните 7 хил. коли.

В началото на 2014 г. Tesla ще предлага своите автомобили и в Китай.

Tази година Тesla стартира лизингова програма. Клиентите са купили на лизинг половината от продадените през тримесечието автомобили. Компанията е генерирала свободни парични потоци за 26 млн. долара и приключи тримесечието с общо 796 млн. долара кеш.

Главният изпълнителен директор Елън Муск каза, че компанията ще увеличава производството си през следващите няколко тримесечия. До момента Tesla произвежда 550 автомобила на седмица, а за настоящото тримесечие очакванията на концерна са за 6000 броя.

Муск заяви, че производството на компанията е ограничено главно поради липсата на достатъчно батерии за своя захранван с електричество модел. Той бе категоричен, че проблемът ще се реши през следващата година, когато ще бъде сключено ново споразумение за доставката им от Panasonic Corp.

Муск уточни, че, когато Tesla започне до произвежда електрическия си автомобил за масовия потребител през 2016 или през 2017 г., сегашният производствен капацитет за литиево-йонни батерии няма да бъде адекватен.

Акциите на Tesla поевтиняха с 9% след края на търговската сесия, след като инвеститорите останаха разочаровани от факта, че компанията ще отчете подобен на сегашния финансов резултат и през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още