fallback

Британското автомобилостроене продължава възхода си

Инвестициите в сектора надхвърлят 2,6 млрд. паунда от началото на годината

16:08 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Автомобилната индустрия във Великобритания продължава стабилното си възстановяване, стимулирана от ръста на инвестициите и насърчителните мерки на правителството, съобщава MarketWatch.

Британското производството на автомобили от началото на годината достига 1 125 433 превозни средства, което е увеличение от 3,9% на годишна база. Ръстът е стимулиран основно от доброто представяне през септември, когато е отчетено покачване с 9 на сто на годишна база, показват данните на Организацията на автомобилните производители и търговци (SMMT).

"Данните показват, че секторът постига един от най-добрите резултати в Обединеното кралство през последните години", заяви главният изпълнителен директор на организацията Майк Хоус. "Само през тази година са били извършени инвестиции за повече от 2,6 млрд. паунда в автомобилния сектор във Великобритания", допълни още той.

Търсенето на външните пазари продължава да доминира, като през септември е било отговорно за 79% от общото производство. Същевременно ръст отчита и вътрешното търсене, като продажбите през деветия месец са били с 12 на сто повече на годишна база.

Част от базираните във Великобритания производители, като Jaguar Land Rover, Mini и Rolls-Royce Motor повишиха значително инвестициите си в бранша, което спомогна за възстановяването на икономиката.

Правителството допълнително насърчи индустрията, въвеждайки различни програми за осигуряване на финансиране за доставчиците и за научноизследователска дейност. За целта управляващите създадоха отделна инвестиционна организация, ръководена от бившия ръководител на Ford във Великобритания Джо Грийнуел.

Продажбите на автомобили във Великобритания продължават да засенчват тези в много други части на Европа, където потребителите и компаниите все още усещат натиска от дълговата криза.

Същевременно производственият сектор на Острова отчете спад през третото тримесечие. Данните на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) показаха, че балансът се е смъкнал до -4 пункта спрямо 9 пункта през септември. Пазарните очаквания бяха за покачване до 10 пункта.

Въпреки това оптимизмът сред британските производители нарасна през тримесечието до края на септември с най-бърз темп от първите три месеца на 2010 г. Нарастващото търсене повиши доброто чувство за перспективите за износ за години напред, въпреки че новите експортни поръчки се покачиха съвсем леко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още