fallback

Ford се насочва към удвояване на пазарния си дял в Китай

Азия ще се превърне в основен източник на печалби за американската компания съвсем скоро, показват стратегическите планове

11:30 | 10.10.13 г.

Американската компания за производство на автомобили Ford се е насочила към удвояване на пазарния си дял при продажбите на нови коли в Китай. Към края на 2013 година се очаква делът на Ford да достигне 5 на сто – двойно повече, отколкото в началото на миналата година, пише Bloomberg.

Данните показват, че за периода януари-септември Ford са продали 647 849 автомобила в Китай, което е увеличение с 51% на годишна база.

Към момента Ford изпълнява инвестиционна програма, чрез която да се построят десет завода за сглобяване на автомобили в Азия между 2011 и 2015 година. Доброто представяне на компанията обаче повдига въпроса дали не е необходимо да се инвестира допълнително, посочва вицепрезиентът на Ford за азиатско-тихоокеанския регион Дейвид Шох.

Азиатската стратегия на Ford предвижда инвестиции за 5 млрд. долара в нови мощности, разположени в Китай. Американската компания позакъсня с влизането си в региона, като го направи едва в края на 90-те години. Допреди пет години пък почти не се разработваха нови продукти за местния пазар.

За момента изглежда, че вложенията се изплащат, като Шох обяснява, че азиатският регион „ще допринесе значително за печалбите на Ford до средата на десетилетието.

Това означава, че още през 2015 година Азия може да се превърне в двигател за Ford, който досега традиционно разчиташе за резултатите си на Северна Америка.

Според прогнози на пазарни анализатори през тази година глобалният пазар на нови автомобили ще достигне 109 млн броя – далеч над продадените през 2012 година 82 млн. броя. Основният ръст пък се очаква да дойде от Китай и Индия.

Какви са предизвикателствата пред Ford и как ще се осъществят плановете – вижте във видеото на Bloomberg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още