fallback

Печалбата на VW се сви с 12%

Кризата застигна и най-големия европейски автомобилен производител

22:13 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пазарните анализатори очакваха срив на печалбата на най-големия европейски автомобилен производител Volkswagen. Но от Волфсбург дойде изненада – не само, че финансовите данни бяха изнесени с един ден по-рано, но и без това нерозовите очаквания не бяха оправдани.

През първата половина на 2013 г. нетната печалба се свива повече от очакваното - с близо 46% до около 4,8 млрд. евро, както бе обявено от Volkswagen AG във Волфсбург във вторник вечер. По-добрите резултати година по-рано са били повлияни и от придбиването на базирания в Щутгарт производител на спортни автомобили Porsche.

Лошата новина: въпреки нарастващите продажби на превозни средства VW е спечелил по-малко пари. Оперативната печалба през първата половина на годината възлиза на 5,80 милиарда евро спрямо 6,5 млрд. евро за същия период на миналата година - невероятните 12% по-малко на годишна база. При това приходите от продажби скачат с 3,5 на сто до 98,7 милиарда евро. 

VW искаше първоначално да представи данните си в сряда, но изтегли обявяването на най-важните данни за ден по-рано. Засега отворен остава въпросът как се представят отделните марки.

Като цяло базираният във Волфсбург концерн трябва да се справи с общия за всички производители на автомобили проблем - продължаващия спад на продажбите в Западна Европа и свързаните с това ценови отстъпки. „Volkswagen не може напълно да избегне интензивната конкуренция и получилото се отрицателно въздействие", се казва в съобщението до медиите. Концернът също така говори за "проблеми в областта на автомобилите и електрообзавеждането", без да назовава подробности.

Компанията обаче потвърди своите цели за настоящата година. По отношение на приходите миналогодишният резултат трябва да бъде надминат, а що се отнася до печалбата, котираният на Dax концерн планира да постигне миналогодишното равнище. 

Главно поради силния растеж в Китай броят на превозните средства, продадени в световен мащаб, нарасна на годишна база с 5,4 на сто до 4,8 млн. превозни средства. Подразделението за леки коли отчита ръст на пазарния дял до 12,7 (12,4) на сто. В Европа Volkswagen е продал за първите шест месеца на годината 1,9 млн. коли – спад от 4% в сравнение със същия период на миналата година.

Още през първото тримесечие на 2013 г. скъпата битка за клиенти в обхванатата от икономическата криза Европа подложи Volkswagen на сериозен ценови натиск. Нетната печалба се понижи през първите три месеца с една четвърт. При това централното ядро - леките автомобили на групата, отчетоха в стартовото тримесечие почти наполовина по-ниска оперативна печалба.

Volkswagen е най-големият германски индустриален концерн, като само в страната има 250 000 служители, а в целия свят броят им е 550 000. Повече коли от него продават само японската Toyota и американската General Motors. VW планира да детронира дуото най-късно до 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още