fallback

Daimler ще инвестира 1 млрд. евро в завода си в Зинделфинген

Чрез инвестициите трябва да бъде гарантирана конкурентоспособността на иначе твърде скъпите германски фабрики

22:44 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки строгите икономии в боледуващото автомобилно подразделение германският автомобилен концерн Daimler планира да инвестира само за тази година един милиард евро в най-големия си завод за автомобили - в германския Зинделфинген. В тази сума се включват и разходите за новото поколение S-Class.

„Тук е нашият център за високи постижения в лукс класата", заяви в сряда главният изпълнителен директор на компанията Дитер Цетче при старта на производството на преработената S-Class. "Това трябва да остане така, въпреки че ситуацията в автомобилната индустрия в Европа е по-трудна, откогато и да е“. 

Daimler, както и други производители на автомобили, трябва да се справи с кризата в продажбите в Европа. Въпреки това тенденцията към спад е достигнала най-долната си точка, смята изпълнителният директор. Затова той очаква по-нататъшен тласък през втората половина на годината. Германците виждат прогрес и по отношение на изпълнението на тяхната програма за икономии. До края на следващата година целта е да бъдат спестени около 2 млрд. евро в основното подразделение за леки автомобили. Първоначално се очакваше около 60 процента от тази сума да бъдат спестени през текущата година. По всяка вероятност обаче целта е надмината, заяви Цетче. Според съобщения в медиите обаче германските заводи, включително и преди всичко този в Зинделфинген, са твърде скъпи. „Целта трябва да бъде да се насърчава ефективността", каза изпълнителният директор. Чрез инвестициите трябва да бъде гарантирана конкурентоспособността на германските заводи. Според Цетче Daimler ще увеличи намалената си рентабилност през второто тримесечие на тази година. „Що се отнася до възвращаемостта, ние първо ще видим дали тенденцията през второто тримесечие ще бъде положителна“, заяви още Цетче, без да дава точни цифри. В началото на годината съотношението между оперативната печалба и приходите от продажби във важното автомобилно подразделение е само 3,3%. За сравнение, това съотношение при конкурентите от високата класа Audi и BMW стигна до 11,1 и 9,9%. Целевата възвращаемост от 10 на сто за Daimler Цетче премести в необозрим и неназован период от време. И в сряда той не назова конкретни срокове за постигането ѝ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още