fallback

Volkswagen набра 1,2 млрд. евро чрез облигации

Емисията има за цел да финансира бъдещо разширяване на компанията, в това число и пълното поглъщане на производителя на камиони MAN

15:15 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Volkswagen AG (VW) – най-големият европейски производител на автомобили, продаде дългови ценни книжа на стойност 1,2 млрд. евро, за да финансира бъдещо разширяване на компанията, в това число и пълното поглъщане на производителя на камиони MAN SE, пише Bloomberg. Подобна продажба на дълг бе осъществена и през ноември 2012 г.

Постъпленията от задължително конвертируемите облигации, които са с доходност от 5,5 на сто и падежират през ноември 2015 г., ще бъдат използвани за финансиране на растежа на базираната във Волфсбург, Германия корпорация. Продажбата идва след като една от най-популярните марки в състава на VW – Audi, започна производството на своя нов седан A3 в Унгария.

VW предприе разширяване на своите продажби в целия свят, в това число и на мащабни пазари като Китай и Северна Америка, добавяйки нови модели в битката си с General Motors Со. и Toyota Motor Corp. да се превърне в най-големия автомобилен производител в света до 2018 г.

"Продажбата на облигации е скъп начин за набиране на капитал", заяви Фрейзър Хил, анализатор в базираната в Лондон Bank of America Merrill Lynch. "Закупуването на остатъка от MAN може да отнеме до 3 млрд. евро, въпреки че и това би оставило корпорацията добре капитализирана", отбеляза експертът.

Привилегированите акции на VW, които са най-често търгуваните ценни книжа на немската компания, се понижават с 1,47% до 161,05 евро към 14:45 часа българско време в днешната сесия във Франкфурт. Акциите на компанията спадат с близо 6,5% от началото на 2013 г., достигайки обща пазарна капитализация от 73,6 млрд. евро.

"Нашата цел е да поддържаме благоприятна ликвидна позиция, силна капиталова структура и добър рейтинг в сравнение с конкурентите ни", заяви вчера финансовият директор на компанията Ханс Дитер Пьотч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още