fallback

Печалбата на BMW удовлетвори очакванията на пазара

Компанията потвърди прогнозите си за настоящата година и очаква печалбата да остане стабилна

15:31 | 02.05.13 г.

Финансовите резултати на Bayerische Motoren Werke AG (BMW) за първото тримесечие на годината се оказаха по-добри, отколкото се очакваше. Печалбата на компанията за периода е 2,04 млрд. евро, докато анализатори очакваха 1,82 млрд. евро, предаде Bloomberg.

Германският производител на луксозни автомобили освен това потвърди прогнозите си за настоящата година, като очаква печалбата да остане стабилна, тъй като спадащите приходи от автомобилното производство се компенсират от финансовото звено. Компанията освен това не очаква валутните курсове да окажат съществен ефект върху резултатите през тази година.

Чистата печалба на автомобилното звено се е свила с 3% до 1,31 млрд. евро, а приходите – с 4,1% до 17,5 млрд. евро през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година.

BMW се надява, че новите модели и нарастващото търсене в Китай ще предпазят компанията от негативните ефекти на кризата в Европа, където продажбите на автомобили са на най-ниско ниво от началото на 90-те години. Автопроизводителят прогнозира, че тежките условия на пазара на Стария континент ще останат още 5 години.

До края на следващата година BMW ще пусне 25 нови автомобила. За сравнение, Mercedes ще излезе с 13 нови модела до края на това десетилетие, а Audi – с 6 до 2020 г., отбелязва информационната агенция.

Остават обаче съмненията доколко BMW ще успее да задържи печалбите и приходите, тъй като някои от моделите на компанията са достигнали своята зрялост и растежът на китайския пазар се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още