fallback

Предупреждават за опасност от балон при автокредитите в САЩ

Според анализатори пазарите на някои високорискови активи са в същото състояние, в което беше жилищният пазар в страната преди да експлодира

21:41 | 03.04.13 г. 2

Има вероятност от спукването на балон при кредитите за покупка на автомобили в САЩ, предупреждават анализатори, цитирани от CNBC.

Данни на консултантската компания Equifax Inc. сочат, че кредитите, отпуснати от дилърите на коли, са нараснали с 18 на сто през 2012 г.

Федералният резерв се сочи за основен виновник за ситуацията заради количествените улеснения, с които наля трилиони долари в икономиката, и умишленото поддържане на рекордно ниски лихви. Подобна политика обаче водят централните банки от Токио до Вашингтон през Лондон.

Програмите на Фед за изкупуване на активи са насочени основно към подобряването на пазара на имоти и намаляването на безработицата. “Страничен ефект” от тях обаче е стимулирането на най-спекулативните страни на икономиката. Заради ниските лихви традиционните инвестиционни инструменти вече не са привлекателни за инвеститорите и те все повече насочват апетита си към по-рискови и доходоносни – като например ценни книжа, обезпечени с кредити за покупка на автомобили.

Редица кредитори веднага откликнаха на търсенето. Те засилват продажбите на все по-рискови кредити за покупка на автомобили, не без подкрепата на Wall Street и компаниите за частен капитал. Това значително увеличи приходите им, което им позволява да отпускат нови и нови заеми дори на купувачи с по-лош кредитен рейтинг.

Разширяването на този бизнес беше отразено още през 2011 г. от Los Angeles Times. Оттогава обаче темповете на ръст значително са се повишили. През 2012 г. са били продадени ценни книжа, обезпечени с автокредити, за 18,5 млрд. долара, докато през 2011 г. сумата беше под 12 млрд. долара. От началото на годината досега са емитирани подобни книжа за 5,7 млрд. долара в сравнение с 4,4 млрд. долара през миналата година, според Deutsche Bank AG.

Автокредиторите обаче значително са увеличили лихвите по отпусканите заеми като един вид защита заради по-високия риск. В някои случаи лихвените нива дори надвишават 20 на сто.

Според компанията Exeter, чийто мажоритарен собственик е Blackstone Group, един от всеки четири кредитополучатели ще изпадне в невъзможност да си изплати дълга. От Blackstone обаче отказват коментар по темата.

Критиците на Фед коментират, че това е само един от балоните, които се раздуват благодарение на стимулите за икономически растеж на американската централна банка. Според анализатори пазарите на някои високорискови активи са в същото състояние, в което беше жилищният пазар преди да експлодира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Новини виж още