fallback

Австралийски майстор на вино нарушава правилата с пино ноар за 110 долара

"Обвиниха ни в претенциозност и високомерие", признава майсторът на вино Уилям Дауни

16:45 | 26.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Започнете с мистериозен, мега-богат индонезийски предприемач и любител на виното, живеещ в Сингапур. Добавете талантлив млад австралийски майстор на вино, известен с коприненото си и приятно пино-ноар. Към тази комбинация включете и имот в долината Яра на север от Мелбърн, принадлежала на бащата на оперната певица от 19 в. Нели Мелба. Резултатът според Bloomberg е един от най-амбициозните нови проекти за производство на вино в Австралия - Thousand Candles, чиито две реколти ще дебютират във Великобритания през октомври и в САЩ през януари. Те вече са по рафтовете на магазините в Хонконг, Япония, Нова Зеландия и Норвегия. Цената на всяка бутилка е 110 долара и вече предизвика критики в британската и австралийската преса. "Обвиниха ни в претенциозност и високомерие", признава майсторът на вино Уилям Дауни. Освен Thousand Candles 39-годишният Дауни прави и пино от своята собствена едноименна марка в Уест Гипсланд. Свири и на бас в популярна рок банда, наречена "Yeastie Boys". По думите му потайният собственик на компанията, когото никога не е срещал, е натрупал парите си от различни инвеестиции, включително в имоти и минно дело, и искал да създаде вино, което ще промени начина, по който хората възприемат австралийските вина. В края на 2009 г. представителите на предприемача в Мелбърн наели Дауни да им помогне да намерят имот за начинанието си близо до града. Когато разбрал, че фермата Killara Park се продава, той предложил да я закупят и бил нает да я управлява. Сделката за близо 8 млн. долара е сключена и екипът на Дауни започва да съживява почвата с органични семена, тор и, както самият той се изразява, "подобрена биодинамика".  Засажда каберне и малбек. "Смятам, че доброто вино разказва една история: Кой съм аз? В Бургундия почвата е всичко", обяснява Дауни. "В Австралия обаче ключът се крие в небето - тук то е по-голямо, по-високо. Именно това искам да уловя във виното". "Слагаме цели чепки грозде, които ферментират, а ние не правим абсолютно нищо", продължава той. "Производителят на вино трябва да е като звукозаписен инженер, който улавя музиката в даден момент от времето и я запазва за бъдещето". Реколтата от 2011 г. (700 каси) напомня леко за бароло или може би Кот Роти. То е ароматно и с изразен аромат, киселинност и нечувана комбинация от 87% шираз, 10% пино ноар и 3% совиньон блан. Реколтата от 2012 г. (1000 каси) е с по-наситен, елегантен и сложен вкус на зрели плодове. Има леко сходство с тази от 2011 г., въпреки че е комбинация от 70% пино ноар, 25% шираз и 5% совиньон блан. Името Thousand Candles (хиляда свещи - англ.) идва от европейски заселник от 19 в., който изпълнявал церемонията "свобода на храста". Написал, че когато аборигените вдигали запалените си факли към небето, сякаш "сумракът на вечерта е прекъснат от 1000 свещи".

Дали Thousand Candles е най-новото "култово" вино на пазара? Едва ли, поне не все още. Дали си струва цената? Ако амбицията, уникалността и интересната история заслужават внимание и сериозна сума пари, отговорът е да.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
fallback