fallback

Румен Радев ще е следващият президент

Според екзитпола на "Галъп интернешънъл" той събира над 58% от гласувалите във втория тур

20:00 | 13.11.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Подкрепеният от БСП Генерал Румен Радев ще е следващият президент на България. Това сочат първоначалните резултати от екзитпола на социологическа агенция "Галъп интернешънъл", с която работи Investor Media Group.

За него, според предварителните резултати, са гласували  58,5% от гласувалите на втория тур.

Кандидатът на управляващата ГЕРБ Цецка Цачева получава подкрепата на 35,7 на сто от избирателите. Опцията "Не подкрепям никого" е избрана от 5,8% от избирателите.

Румен Радев печели около 1,9 -1,95 млн. гласа. Разликата с Цецка Цачева е около 700 хил. гласа, показва още проучването на социологическата агенция. 

Данните на "Алфа Рисърч" в проучването, поръчано от "Нова телевизия", сочат 58,1% за Радев, 35,5% за Цецка Цачева и 6,6% не са подкрепили никого. 

През изминалата седмица лидерът на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов призна в няколко интервюта, че е направил грешка, като е издигнал Цачева за кандидат-президент, защото "тя е подготвена, но неатрактивна". Той се отметна от заявката да подаде оставка, ако Цачева не спечели първия тур на президентските избори.

Борисов измести този ангажимент за след излизането на резултатите от балотажа. 

Още сутринта, след като пусна бюлетината си в 78-о СУ "Христо Смирненски" в Банкя, лидерът на ГЕРБ повтори тезата си от нощта на първия тур, че ще подаде оставка веднага, ако ГЕРБ загубят тези избори.

Министър-председателят бе попитан дали ще се възползва от законовата възможност да състави ново правителство в рамките на този парламент, но той обяви, че партията му няма да участва по никакъв начин във властта, ако днес загуби изборите. 

Create bar charts
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 11.09.22 г.
fallback