IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В командния център на НАТО в София ще има 40 служители

Числеността на силите на пакта за бързо реагиране ще бъде увеличена до 40 000 души

20:45 | 24.06.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

Командните центрове на НАТО в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния ще работят с по 40 служители. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод решенията от днешния първи ден от заседанието на министрите на отбраната от пакта в Брюксел, предаде БТА.

В отговор на въпрос той поясни, че тези центрове ще заработят до  края на годината. Една от техните задачи ще бъде да изработват  предварителни планове за действие.

Столтенберг определи взетите днес решения като напредък в  приложението на решенията от срещата на върха на НАТО миналата есен. Днес е било решено числеността на силите на пакта за бързо реагиране да бъде 40 000 - три пъти повече от предвидените  по-рано тази година 13 000 военни. 

Министрите са утвърдили ускоряването на взимането на  политически и военни решения. Те са подкрепили въвеждането на  нова концепция за предварително планиране. НАТО решава да открие още изнесени командни центрове, освен посочените шест.

Столтенберг съобщи, че седем държави от пакта са предложили да  бъдат домакини на такива центрове. „Приветствам намеренията за преразполагане на американско  тежко въоръжение в Европа“, заяви Столтенберг. Той поясни, че  допълнителното подсилване на силите на алианса за бързо реагиране включва допълнителна тежка техника, повече разузнаване и транспортна авиация.

„Оставаме обединени пред общите предизвикателства. Едва ли някой в света се съмнява, че НАТО е силна организация, готова да защити всяка държава от пакта“, посочи генералният секретар.

„Силни сме, но оставаме открити за диалог с Русия“, добави той. „Внимателно оценяваме действията на Русия в ядрената сфера, включително риториката по този въпрос. Това е много сериозна  тема, много е важно да се отнасяме към нея внимателно, прозрачно и предсказуемо. Действията на Русия в тази област са неоснователни и дестабилизиращи“, коментира Столтенберг.

Той съобщи, че днес министрите на отбраната са одобрили решение за подкрепа за развитието на военните и отбранителните сили на Молдова. Това включва реформа на службите за сигурност, учения и обучения за местната войска.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 9 години
брачед аз съм Софиянец, но държавата вече неколкократно обясних, че не се управлява от Софиянци - нещо не ясно има ли тука в задачата ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 9 години
е тея 40 сте разбойника кво ше праат у София ? Ше стоят и ше ***, че и пари ше взимат щото нали са тежкотоварни, ако са ербапи да хващат сабите и да заминават да претрепат *** айде барабар с оня цъкльо на снимката. Кво ше напраат и 100 000 да съберат срещу 875 000 оперативна армия и 13 500 оперативни танка повече от цялото НАТО барабар с арабите - не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Invcom
преди 9 години
Изключително правилно, всички НАТО-вски бази и оръжия трябва да са покрай София, защото правителството в София ги е допуснало, както и софиянци с пасивното си поведение. Не е редно други региони на страната да страдат и да се чувстват заплашени заради решения взети в София. Ако някой си мисли, че взимането на страна в този глобален конфликт не представлява заплаха за България значи е наивник. Дано ако се стигне до изстрелване на тактически ракети да бъдат насочени наистина в района на жълтите павета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
Nikola666
преди 9 години
Удобен случай *** да докажат любовта си към Матушка Русь. Да се съберат и да ги набият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още