IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В командния център на НАТО в София ще има 40 служители

Числеността на силите на пакта за бързо реагиране ще бъде увеличена до 40 000 души

20:45 | 24.06.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

Командните центрове на НАТО в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния ще работят с по 40 служители. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод решенията от днешния първи ден от заседанието на министрите на отбраната от пакта в Брюксел, предаде БТА.

В отговор на въпрос той поясни, че тези центрове ще заработят до  края на годината. Една от техните задачи ще бъде да изработват  предварителни планове за действие.

Столтенберг определи взетите днес решения като напредък в  приложението на решенията от срещата на върха на НАТО миналата есен. Днес е било решено числеността на силите на пакта за бързо реагиране да бъде 40 000 - три пъти повече от предвидените  по-рано тази година 13 000 военни. 

Министрите са утвърдили ускоряването на взимането на  политически и военни решения. Те са подкрепили въвеждането на  нова концепция за предварително планиране. НАТО решава да открие още изнесени командни центрове, освен посочените шест.

Столтенберг съобщи, че седем държави от пакта са предложили да  бъдат домакини на такива центрове. „Приветствам намеренията за преразполагане на американско  тежко въоръжение в Европа“, заяви Столтенберг. Той поясни, че  допълнителното подсилване на силите на алианса за бързо реагиране включва допълнителна тежка техника, повече разузнаване и транспортна авиация.

„Оставаме обединени пред общите предизвикателства. Едва ли някой в света се съмнява, че НАТО е силна организация, готова да защити всяка държава от пакта“, посочи генералният секретар.

„Силни сме, но оставаме открити за диалог с Русия“, добави той. „Внимателно оценяваме действията на Русия в ядрената сфера, включително риториката по този въпрос. Това е много сериозна  тема, много е важно да се отнасяме към нея внимателно, прозрачно и предсказуемо. Действията на Русия в тази област са неоснователни и дестабилизиращи“, коментира Столтенберг.

Той съобщи, че днес министрите на отбраната са одобрили решение за подкрепа за развитието на военните и отбранителните сили на Молдова. Това включва реформа на службите за сигурност, учения и обучения за местната войска.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 3
Invcom
преди 9 години
Ами ако имам фирма за *** и съм 1000 пъти по напред от теб ?? :)) А ти мажеш пастет или лютеница на филия хляб на 22ри етаж на панелка в Обеля ? Смешен си и ми се струва, че още доста хора във форума ти го показаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
eng.Garin
преди 9 години
Превръщането на отделни части на държавата ни в мишена на оръжия от които нямаме никаква защита е национално предателство и е абсурдно да се твърди , че ще доведе до подобряване на сигурността. Не зная състоянието на контраразузнаването ни, но е доста притеснително, че три високопоставени фигури от управлението на държавата (прецедент, военен комбайнер и американския външен министър на България) в един и същи момент около 1330-1430 днес се появяват с напълно еднакви изказвания, които включват еднакви доводи, еднакви адвокатствания на чужда държава, без кабинетите им да имат нещо общо помежду си и да имат възможност да подготвят приблизително еднаквите точки. В сериозна държава мигновено биха били обект на много сериозни подозрения за влияния във формирането на възгледите. Абсурд е, че български министър да говори за приемане на чужди войски , все едно са български! Това са абсурди и е жалко ,че народа спи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
За мен и лицето "Х" съм съгласен, но ако твърдиш че ти с твойте мизерни доходи от тролене водиш живот над стандартния за страната означава че нещо си сбъркал публиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Invcom
преди 9 години
Обикновено за комплекси говорят точно хората които ги имат в повече (елементарна психология). А това, че аз, ти или лицето "Х" водим над стандартния за страната живот не означава, че трябва да си заравяме главите в пясъка и да се правим че не виждаме как хората в България масово изнемогват. Замисли се и сам ще разбереш, че намаляването на българите с 25% за последните 25 години не е от dolce vita
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
"Но да се говори, че хората в София или където и да било в България живеят добре е ... айде да го наречем цинично. "Досега в разговора не е ставало на въпрос как живеят хората в София, не знам кое те кара да направиш такова изказване. Може би комплексите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Invcom
преди 9 години
Значи виж сега, прав си че правителството се опитва да поддържа малко по-висок стандарт в столицата именно за да кротуват хората там. Това е отличителна черта на всички "бананови републики" към които се числим и ние от последните 20 години. За пример ще ти дам, че стандарта на живот в Мюнхен или Щудгард примерно не се отличава от този в Берлин ... ама и Германия не е "бананова република" .. Но да се говори, че хората в София или където и да било в България живеят добре е ... айде да го наречем цинично. Да има и хора които живеят повече от добре, в случая аз говоря за средната и под средната класа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
*** и тези в Левски, Дружба и Младост не са по-добри. Уточнявам защото виждам че си чувал само за северозападните и западните райони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Invcom
преди 9 години
Аз дори се чудя как успяват да ги изхарчат толкова много кинти :)))) То един висок стандарт от панелките в Люлин до тези в Овча Купел .. Да дойдат малко датчани, швейцарци, германци в София да се научат как се правят кинти, ако не умрат с 500 евро заплата, като се приберат в страните си ще разправят :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Ми не знам защо не реагират софиянци. Сигурно правят много кинти и затова не им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Invcom
преди 9 години
да бе това е ясно, държавата се управлява от Вашингтон и това не е тайна за никого. Но мисълта ми е, че ако софиянци се надигнат масово и пометат правителството по друг начин ще изглеждат нещата. Иначе ние варненци излязохме близо 60 000 души на протест срещу цените на тока и безхаберието на тиквите в държавата ама никой нито чу нито видя. По БТВ от кумува срама излъчиха 30 секунден репортаж в който твърдяха, че сме недоволствали от кмета .... Не знам може би не сме били красиви, интелигентни и богати та нашия протест, който заливаше целия град не го отразиха. За сравнение в София излязоха около 10 000 души на протест и тиквите хвърлиха оставки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още