fallback

Гърция може да не плати юнската си вноска към МВФ

Според в. Bild страната е намерила техническа възможност за шестмесечна отсрочка

15:26 | 16.06.15 г. 11
Автор - снимка
Създател

Гръцкото правителство възнамерява да не плати дължимите през юни траншове към Международния валутен фонд (МВФ), както бе договорено по-рано, пише в свой материал германският таблоид Bild. Траншът в размер на 1,55 млрд. евро може да бъде отложен с до шест месеца, пише вестникът, позовавайки се на правителствени кръгове от Атина.

Според източниците на медията властите в Атина са намерили в регулаторните документи на фонда техническа възможност за подобно едностранно отлагане. Ако в действителност се стигне до него, то Атина ще си поеме дъх в преговорите, ще спечели време и ще има възможност да издейства на спокойствие предоговаряне на условията с МВФ, Европейската централна банка и ЕС.

За подобна възможност намеква и самият премиер Алексис Ципрас. В разговор с председателите на опозиционните партии To Potami  и на социалистите Ципрас е заявил, че страната няма да плати транша, ако дотогава не е постигнала споразумение с кредиторите си. Освен това министър-председателят е обвързал това споразумение задължително с опрощаване на част от дълга.

Двете опозиционни партии са предложили помощ на правителството в преговорите за постигане на спасително споразумение, съобщава DPA. Лидерът на To Potami Ставрос Теодоракис отново обеща да гласува каквото и да е споразумение, което бъде постигнато между правителството и кредиторите.

От своя страна Фофи Генимата, новоизбраният лидер на ПАСОК, заяви, че е призовала Ципрас да състави междупартиен екип от преговарящи - стъпка, която би помогнала да бъдат убедени кредиторите, че Гърция е решена да осъществи дългосрочни реформи. Ципрас трябва да се срещне с депутати от своята партия СИРИЗА по-късно днес.

Засега остава отворен въпросът дали Атина иска и може да отложи и изплащането на траншовете към ЕЦБ. През лятото Атина трябва да преведе общо 7,4 млрд. евро на базираната във Франкфурт институция. По-рано в интервю за Bild 40-годишният финансов министър Янис Варуфакис призна, че страната не разполага с тези суми.

Междувременно от ЕК съобщиха, че не са получили нови предложения за реформи от Гърция за решение на дълговия спор. „Досега не са получени и разменени нови документи“, заяви Маргаритис Скинас пред Ройтерс. "Мога само да повторя, че Еврокомисията и офисът на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер са отворени 24 часа 7 дни в седмицата".

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 10.09.22 г.
fallback