IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Ако не постигнем мир в Украйна, ще последва война

Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не въпреки нея, според Ангела Меркел

14:56 | 07.02.15 г. 32
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел на конференцията по сигурността в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел на конференцията по сигурността в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Преговорите между лидерите на Германия и Франция с Украйна и Русия са един от последните шансове Европа да постигне мир в Украйна. Това коментира президентът на Франция Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.

“Мисля, че това е един от последните шансове. Ако не постигнем успех в търсенето на устойчиво мирно споразумение, ние прекрасно познаваме сценария. Той има само едно име - война”, посочва Оланд.

Припомняме, че Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел подеха нова дипломатическа инициатива за постигане на мир в Украйна. В четвъртък двамата посетиха Киев, а късно снощи разговаряха и с президента на Русия Владимир Путин.

Още не е ясно какви точно са предложенията на Меркел и Оланд. Преди да заминат за Украйна, френският президент съобщи, че новият проект за мирно споразумение се основава на териториалната цялост на страната.

По-късно излезе информация, която още не е потвърдена официално от двете страни, че лидерите на Германия и Франция предлагат по-голяма децентрализация на размирните Донецка и Луганска области. Също според непотвърдена информация снощи Путин е поискал да се отстъпят по-обширни територии на бунтовниците в Източна Украйна, което обаче противоречи на постановките, заложени в предишното мирно споразумение от Минск.

В речта си по време на 51-та Конференция по сигурността, която се провежда днес в Мюнхен, Ангела Меркел коментира, че Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не въпреки нея. Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", коментира канцлерът на Германия, като допълни, че кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред.

Меркел допълва, че Германия е готова заедно със съюзниците си да помогне за "укрепване на трансатлантическата и европейската безопасност".

Меркел определи преговорите за мир в Украйна като най-належащата задача. Тя обаче призна, че успехът на новата дипломатическа инициатива не е гарантиран.

Канцлерът посочи, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия. Тя подчерта, че доставките на оръжие в Украйна няма да помогнат за уреждането на конфликта.

Също на конференцията министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров посочи, че стратегическото партньорство между Русия и Европейския съюз не е устояло на “изпитанието на силата”, съобщава руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. Според него “ЕС предпочита конфликтен начин за разработване на механизми за взаимоизгодно сътрудничество”.

“Невъзможно е да се приемат доводите на западните ни партньори за това, което се случи със световния ред. Напротив, последните събития показват наличието на дълбоки системни проблеми в организацията на европейската сигурност”, коментира Лавров.

По време на речта си руският външен министър разгледа и темите за проблемите на противоракетната отбрана, отношенията между Запада и Русия и възможните пътища за излизане от кризата в Украйна.

“Москва е наясно с реалните действия на САЩ в Украйна”, каза Лавров. “Намаляването на руските дипломати в НАТО ще допринесе за създаването на “тъмни петна”  в отношенията между Русия и Алианса”, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 16
Дръзновенн
преди 9 години
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10247493_1564994267077402_4895281190830414598_n.jpg?oh=a77b47369d410b02105d9152b2e89276&oe=554CD606
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още