fallback

Райчев: Бойко Борисов има три варианта за правителство

Социолози и политолози анализират резултатите от парламентарните избори

20:04 | 05.10.14 г.

Бойко Борисов има три варианта за правителство. Това обяви социологът Андрей Райчев пред bTV. Първият вариант според него е ГЕРБ да направи кабинет с ДПС, вторият е с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт. Третият е голяма коалиция с БСП.

"Не можем да си позволим нови избори - такива са настроенията на хората", коментира още Райчев.

Според наблюдателя Владимир Каролев единственият полезен вариант за България ще е ГЕРБ с Реформаторите и Патриотичния фронт.

Малко по-рано обаче водачът на Реформаторите в 24 МИР в София Петър Москов обяви, че Блокът може да влезе в коалиция само с ГЕРБ.

Според данните на "Алфа рисърч" ГЕРБ печели 33,2%. Според екзит пол на „Галъп“ към 18 часа ГЕРБ са получили 33,9% от гласовете. По брой на гласовете следват БСП и ДПС, като социалистите са с малка преднина пред партията на Лютви Местан. БСП печели 16,5%, а ДПС 14,1% по данни на "Алфа рисърч".

Според "Галъп" БСП имат 16,1% подкрепа, а ДПС – 14%. Според „Алфа рисърч“ при седемпартиен парламент ГЕРБ ще има 90 народни представители, БСП – 45, ДПС – 38, Реформаторите - 23, ББЦ – 17, Патриотичния фронт - 16, и АБВ – 11.

Според "Галъп" ГЕРБ ще вкарат между 83 и 91 депутати, БСП - 38-44, ДПС - 34-38, Реформаторите - 22, ПФ - 16, ББЦ - 14, Атака - 13, АБВ – 11.

Според Института за социални изследвания и маркетинг се очаква ГЕРБ да получи 87 депутатски места в бъдещия парламент, БСП - 43, ДПС - 41, Реформаторският блок - 22, Атака и Патриотичен фронт - по 16, "България без цензура" - 15.

Има истински разгром за БСП сред младите българи, които са гласували на парламентарните избори, обяви в студиото на ТВ7 Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг.

Според данните на Института в групата 18-39 години за левицата са гласували едва 7% от всички млади хора. За ГЕРБ в същата възрастова група са гласували 30 на сто, за ДПС - 18 на сто, за "България без цензура" и за Реформаторския блок - 9 на сто и за Патриотичен фронт- 6 на сто.

Във възрастовата група 30-59 години 35% от гласувалите са дали своя вот за ГЕРБ. За ДПС - 16 на сто, а за БСП - 11 на сто. Реформаторският блок е получил 9 на сто от гласувалите в тази възрастова група, за "Атака", "България без цензура" и Патриотичен фронт - по 6 на сто.

От гласувалите над 60-годишна възраст 29 на сто са дали гласа си за БСП, 28 на сто - за ГЕРБ, 11 на сто - за ДПС.

От хората с висше образование 35% са гласувалите за ГЕРБ, сочат данните на Института.

Сред най-младите избиратели виждаме значителен превес на ГЕРБ, а втора политическа сила е ДПС, която в значителна част се опира както на турския, така и на ромския вот, коментира социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова по БНТ.

Трета политическа сила сред младите хора е Реформаторският блок, след него е БСП, заедно с ББЦ, посочи Димитрова.

По думите й дори тези данни да са приблизителни, структурно те показват изключително отстъпление на БСП - не само сред най-младите, но и сред средното поколение - хората от 30 до 60 години. Добри позиции БСП запазва единствено сред най-възрастното поколение над 60 години.

"Драмата за БСП не е само ниският процент, който получи на тези избори, а затварянето й единствено и само в най-възрастното поколение", коментира Димитрова.

"ГЕРБ, Реформаторският блок и някои от по-малките партии са сравнително равномерно представени в различни социални прослойки, различни поколения, различен тип населени места. БСП се държи отклоняващо се и затвърждава това, което в най-голяма степен като тенденция е плашещо за нейното бъдеще - затваряне в генерацията на 60+ години“, коментира социологът Живко Георгиев от "Галъп".

Най-вероятно новият парламент ще е с шест партии. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air политологът Димитър Димитров по повод първите съобщени резултати от изборите.

Димитров уточни, че при екзит-половете винаги има вероятност някои от избирателите да не са съобщили коректно за кого са гласували. Освен това гласовете, които се чакат от чужбина и може да стигнат 150 000, не са в извадката.

„Затова екзит-половете не са точният изборен резултат, особено за партиите, които се движат около 4-процентовата бариера”, заяви политологът.

Още политически новини четете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
fallback