fallback

АИКБ: Трябва да се санира доверието в БНБ

Централната банка да се опре на експертната подкрепа на обществен Надзорен комитет, който да не допусне разграбване на КТБ, настояват от асоциацията

17:48 | 13.08.14 г. 2

Преди да се санира КТБ, трябва да се санира доверието в БНБ. Това се казва в официалното становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в подкрепа на обществения Надзорен комитет за банковата група КТБ.

От АИКБ заявяват, че УС на БНБ и лично гуверньорът на банката Иван Искров трябва да престанат да твърдят, че двама квестори могат да се справят по-добре с оценките на КТБ от цял комитет от неутрални и високо компетентни експерти – финансисти, банкери, предприемачи и юристи.

УС на БНБ и Иван Искров трябва да се възползват от реално съществуващите законови възможности и да се опрат на експертната подкрепа на обществен Надзорен комитет, който да не допусне злоупотреба с активите и разграбване на КТБ, пише в позицията на асоциацията на индустриалците.

Асоциацията потвърждава позицията си, че „при възникналата ситуация и при показаните неадекватни и меко казано съмнителни действия на институции, политици, а в някои отношения дори на някои медии, съществува въпиющ дефицит на доверие в действията на институциите“.

"Обществеността има пълното основание да не вярва на коректността и на компетентността на институциите, в това число и на банковия регулатор – БНБ. Това вече се показва и от данните на емпиричните социологически изследвания, които сочат срив на доверието в централната банка", пише още работодателската организация.

Тя напомня, че "за друга една голяма банка, жертва на "банковата паника" бяха предприети незабавни и съвсем адекватни мерки, така че хората вече почти забравиха, че там е имало някакви трудности и проблеми" и питат защо се прилага двоен стандарт към две банки, работещи по едно и също законодателство.

Не бива да се забравя и неадекватното говорене на всевъзможни политически лидери и функционери, които направиха и невъзможното, за да бъде паниката по-опустошителна, коментират още от АИКБ.

Според асоциацията политиците са гасили с бензин "банковия пожар", а прокуратурата би могла "да спечели награда за най-добър черен пи ар на международен конкурс, ако бъде обявен такъв". Драматичните съобщения за групи от прокурори, влизащи в КТБ, последвани от изявления за липсващи огромни суми и чудовищни обеми документация, изиграха особено важна роля за взривяването на обстановката и за стартирането на голямата "банкова паника", смятат индустриалците.

„...възниква въпросът дали някой не иска да разграби на безценица активите на КТБ? Когато такива въпроси и съмнения се провокират от изявления на УС на БНБ, цялото общество би трябвало да е изключително притеснено“, заявяват работодателите.

Всичко по темата за КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
fallback