IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждано е нарастване само за възрастта за пенсиониране

Според експерти най-важното е да няма повторно замразяване на пенсионната реформа

13:38 | 16.06.14 г. 24
Обсъждано е нарастване само за възрастта за пенсиониране

В социалното министерство е бил обсъждан вариант от следващата година възрастта за пенсиониране да започне да се покачва, а нарастването на стажа да се отложи за след няколко години, съобщава БНТ. Заради политическата обстановка в страната обаче темата за бъдещето на пенсионната реформа става все по-неясна.

Припомняме, че преди дни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев изрази очакване, че ако в рамките на настоящия парламент не се направят необходимите промени, за да се задвижи пенсионната реформа, то тя ще продължи да действа във варианта, приет от ГЕРБ. Той поясни, че за да се промени ходът на пенсионната реформа, е необходимо да има работещ парламент. Ако 42-то Народно събрание не направи възможно най-скоро промени в Кодекса за социално осигуряване, пенсионната възраст и стаж ще продължат да растат с по четири месеца всяка година.

Пред БНТ експерти в социалното осигуряване са коментирали, че настоящото Народно събрание ще има време да гласува промени по пенсионната реформа. Тези прогнози се базират на практиката от времето на бившия финансов министър Симеон Дянков, когато поправките бяха гласувани само за няколко седмици в края на годината.

Според експерти независимо от това какви варианти се обсъждат, най-важното е да няма повторно замразяване на пенсионната реформа. В противен случай дефицитът в общественото осигуряване ще продължава да нараства, а това ще доведе до задържането на ниски пенсии в дългосрочен план, коментира бившият министър на труда Иван Нейков пред националната телевизия.

Относно изплащането на пенсиите на хората от най-тежките категории труд от професионалните пенсионни фондове от догодина се коментират различни сценарии. Според анализи на пенсионни фондове тези хората са категоризирани в три групи – тези, които са с вноски преди 2000-та година, които ще получат пенсия само от НОИ, втората група са тези, които са с вноски преди и след 2000-та година, които ще разчитат на пенсии от НОИ и от фондове, и третата – с вноски след 2000-та година, които изцяло ще получават пенсиите си от частните фондове.

Проблемът е реално при работниците със смесен стаж, където се очаква НОИ да изчисли пенсията, фондовете да изплатят това, което е натрупано в партидата, а остатъкът да бъде поет от бюджета на НОИ. На този етап не е ясно дали това ще се случи.

Припомняме, че пенсионната реформа беше замразена в края на 2013 година. Управляващите обявиха, че отлагат решението за пенсионната реформа най-рано за есента на тази година с мотив, че въпросът е много важен и е необходимо постигането на широка обществен консенсус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Масово заблуждение е че кредита е стока!! Промивка на мозъка!!! Кредита няма нито една от характерните черти на стоката!! Кредита дори не е услуга, а по нашите ширини е по скоро смъртна болест!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Ти си откровено луд. Как може да сравняваш кредита със салама?! Вземи малко по внимателно прочети това, което писах, защото не предлагането на кредити беше основното, а това, че цялата система върви към плащане на всичко само чрез кредит! Защото системата прави невъзможно да заделиш парици за образованието на децата заради тъпите кризи, които създават измамниците банкери и политици, и когато дойде времето за висше образование решението ти е да вземеш кредит, който да плащаш цял живот. Дори ти сам го каза това!!!! Но моля те задълбочи се малко в разсъжденията си, както и в разсъжденията на другите. И малко да мина твоето ниво - и без пистолети има достатъчно начини да те притиснат да вземеш неизгоден кредит!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
А как си го представяш :) Кой ги кара да вземат кредити? Не ги караш, предлагаш им. Именно това е пазара и демокрацията, предлагаш, а хората имат избор да го направят или не. Не ги караш да вземат кредити, караш ги да плащат осигуровки, това е.Няма подигравка, има предлагане. Като 80% вземат такава пенсия, защо да няма предлагане на този продукт за другите 20%? Защо тези хора да нямат и друг доход от наем да кажем или пък да работят на граждански договор или да си имат пчелин и да продават мед... Все едно да кажем, че в супермаркетите няма да продаваме месо на пенсионери, защото е подигравка да продаваш месо на някой, дето пенсията му е 3 кила месо.Направо се плаша как разсъждават хора, които при това са регистрирани в Инвестор, значи поне се интересуват от такива неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Да, разбирам, коментара ми беше по-скоро ироничен. Защото да караш хората да вземат заеми, които да плащат цял живот за да могат да влязат да учат висше или пък да предлагаш кредити на пенсионери, тука в БГ където 80% от тях вземат пенсия по малка жизнения минимум е меко казано подигравка. Не така си представям аз демокрация, капитализъм и сво боден пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 9
mnz
преди 10 години
Пари се спестяват, точно заради несигурността която ни е налегнала. Като виждаш че държавата е абдикирала от всички свои задължения към народа, само събира едни пари, а за какво отиват тези пари е нещо неясно. Не е като при комунизма, държавата наистина имаше социална политика, живота може да не беше много добър, но беше СИГУРЕН, знаеш че и след година ще имаш работа, ще имаш пенсия някой ден и ще си почиваш на старини. СПОКОЕН и СИГУРЕН.А сега какво? След падането на комунизма една камара нови данъци сложиха, като ДДС например. Отделно се орязаха и парите които се дават за социалните програми. Е къде отиват парите които се събират сега и са в пъти повече от времето на комунизма?Не съм привърженик на комунизма, но вече започвам да схващам че идеята наистина има смисъл.Отговор на въпроса по-горе: Ами парите отиват за печалби на капиталистите, а преди отиваха в държавния бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Ей, абе вие сте от едната крайност в другата :) Бендите ще се превърнат в зверове с големи зъби и мръсни нокти :D Де по-полека, човечеството съществува над 5000 години и тези обществени отношения не са от вчера, Що се отнася до образованието, и то в голямата си част е един балон, предвид, че в UK например наистина струва безобразни пари а реално не ти гарантира реализация. Изобщо, живейте си нормално. Някой лев спесен, малко осигуровки за пенсия, купи си там кола някаква, жилище, почивка и се забавлявай сега. Ако чакате утре нещо да стане, няма да дочакате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ама човек, защо ти е да пазиш пари за пенсии? Защо да събираш за образование на детето си? Вече всичко се плаща с кредити. Студентски заеми пла студента цял живот, някой банки дори са измислили кредити за пенсионери. Аз щях да катастрофирам, като чух рекламата по радиоточката в колата. Истината е че до 10-20 години или доброволно ще сме измрели, или наистина ще назрее някакъв конфликт, защото пирамидата наречена финансова система, няма да издържи и бедните просто ще се превърнат в зверове от глад. Но пък колко може да е опасен един гладен 60-65 годишен... Както и да е, аз се надявам да не съм жив когато се наложи да се пенсионирам, и най-вече да стане бързо и лесно, а не да лежа години в легло и мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
Lucifer
преди 10 години
няма да получиш и постната пица на Дянков, а за спестяванията ти.....ти си бил направо оптимист....наистина ли си мислиш че стимулираната инфлация и безбройните кризи ще ти оставят някакви активи след половин век????....как мислиш че би реагирал един немец на такъв обирджилък???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Е съвсем да се откажеш няма как да, но има законни начини ( леко неудобни но законни) чрез които става врътката и вместо да се осигуряваш на 2000 се осигуряваш на 400 да кажем :)А иначе.. на мен ми се иска и до 100 да доживея, но.. за съжаление не чакам да получа пенсия. Ще получа сигурно нещичко, колко за хлебец, водица и по едно кисело млекце на ден. Иначе.. каквото спестя и докогато мога да работя . Така го мисля аз :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Lucifer
преди 10 години
ти явно не мислиш да доживяваш до 65...бог да те прости...само дето няма как да се откажеш от пенсионните осигуровки....щото ако има как да се откажем от тях е тогава не искам и да мисля за пенсия....но да плащаш до 65 и на края да нямаш с какво да те погребат...това е мародерство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още