IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждано е нарастване само за възрастта за пенсиониране

Според експерти най-важното е да няма повторно замразяване на пенсионната реформа

13:38 | 16.06.14 г. 24
Обсъждано е нарастване само за възрастта за пенсиониране

В социалното министерство е бил обсъждан вариант от следващата година възрастта за пенсиониране да започне да се покачва, а нарастването на стажа да се отложи за след няколко години, съобщава БНТ. Заради политическата обстановка в страната обаче темата за бъдещето на пенсионната реформа става все по-неясна.

Припомняме, че преди дни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев изрази очакване, че ако в рамките на настоящия парламент не се направят необходимите промени, за да се задвижи пенсионната реформа, то тя ще продължи да действа във варианта, приет от ГЕРБ. Той поясни, че за да се промени ходът на пенсионната реформа, е необходимо да има работещ парламент. Ако 42-то Народно събрание не направи възможно най-скоро промени в Кодекса за социално осигуряване, пенсионната възраст и стаж ще продължат да растат с по четири месеца всяка година.

Пред БНТ експерти в социалното осигуряване са коментирали, че настоящото Народно събрание ще има време да гласува промени по пенсионната реформа. Тези прогнози се базират на практиката от времето на бившия финансов министър Симеон Дянков, когато поправките бяха гласувани само за няколко седмици в края на годината.

Според експерти независимо от това какви варианти се обсъждат, най-важното е да няма повторно замразяване на пенсионната реформа. В противен случай дефицитът в общественото осигуряване ще продължава да нараства, а това ще доведе до задържането на ниски пенсии в дългосрочен план, коментира бившият министър на труда Иван Нейков пред националната телевизия.

Относно изплащането на пенсиите на хората от най-тежките категории труд от професионалните пенсионни фондове от догодина се коментират различни сценарии. Според анализи на пенсионни фондове тези хората са категоризирани в три групи – тези, които са с вноски преди 2000-та година, които ще получат пенсия само от НОИ, втората група са тези, които са с вноски преди и след 2000-та година, които ще разчитат на пенсии от НОИ и от фондове, и третата – с вноски след 2000-та година, които изцяло ще получават пенсиите си от частните фондове.

Проблемът е реално при работниците със смесен стаж, където се очаква НОИ да изчисли пенсията, фондовете да изплатят това, което е натрупано в партидата, а остатъкът да бъде поет от бюджета на НОИ. На този етап не е ясно дали това ще се случи.

Припомняме, че пенсионната реформа беше замразена в края на 2013 година. Управляващите обявиха, че отлагат решението за пенсионната реформа най-рано за есента на тази година с мотив, че въпросът е много важен и е необходимо постигането на широка обществен консенсус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 10 години
Кредита е пасив - източник на средства ! Добре е да се знаят основните понятия като сте започнали да пишете в икономически форуми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
korker
преди 10 години
Правилно казваш, с изключение на това че банката не дава жилища, а пари. В смисъл, няма как да върнеш жилището на банката, защото не банката ти го е продала, банката реално ти дава само пари. Така че в този случай като не ти отърва кредита трябва да си продадеш жилището и да върнеш парите на банката, а не да очакваш че като натътружиш жилището на банката, значи всичко е ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
qnidopi
преди 10 години
Кредита е си е най-обикновен актив. Това, че образователното ниво в страната е такова, че хората не могат да преценят удачно ли да вземат кредит е съвсем друг случай. Както отиваш при хазяина и му казваш: "Бай Иване, искам да наема апартамента ти (който е актив на стойност 80 000 лева примерно), ще ти плащам наем всеки месец". В това никой не вижда нищо нередно. Ако не смогваш с наем изнасяш се и му връщаш апартамента. Същото е и с кредита. Отиваш в банката и казваш - хора искам да взема от вас един актив на стойност 80 000 лева (в случая актива са пари, а именно 80 000 лв). Ще ви плащам месечен наем (лихва). Какво нередно има в цялата работа? Ако един ден решиш, че взетия под наем актив ти е над възможностите ***, и го върни. И всичко е цветя и рози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
:) Щом така те кефи, давай. Бъди нещастен, кой съм аз да ти обяснявам, че в България не е толкова зле колкото си мислиш и че в т.нар. развити държави не е чак толкова по-добре, колкото си мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 2
korker
преди 10 години
Много бъркаш. Ти говориш за потенциалния стандарт на живот, който е потенциален и е реален само за малцина у нас. Възможности има. Но те са многократно по-малки от тези в развитите държави. Защот мислиш че в развитите държави има повече възможности за хората? Ами защото всичко е до време, до време може да накараш хората да пасат трева, да ручат постни пици и ти да ги стрижеш като овци. После на овците дори и късно им става ясно, че са овци, по-умните емигрират, останалите не раждат деца или имат по 1 само и с времето намаляват поради прекомерното стригане.За стабилността ставаше дума, ама не за оня стабилитет на Дянков, а за сигурността, че утре ще имаш работа и пари да живееш като бял човек.Добрата новина е, че икономиката успява да се саморегулира, разбирай като измрат овците, а те младите не се хващат да работят за 500лв. на месец, като оредее стадото всичко ще си дойде на мястото, разбира се след още 20-25г. преход и реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Не, живея на луната. :)Разбира се че живея в България. Повечето хора като теб, ги е шубе че нещо някой ден може да се случи на тях или на децата им или на внуците им. Да може, и ЩЕ. Рано или късно всички отиваме при Св. Петър, въпроса е дали докато сме тук в България живеем, или треперим цял живот, че ще идем при Св. Петър. Кредитите са опасни да, точно както тока (за това сравних с него) и както огъня и както автомобилите и асансьорите и още стотици неща. Дай да си стоим тогава в пещерите и да трепем глигани с тояги. Я, изненада, тогава (в пещерите, без опасните неща наоколо) средната продължителност на живота е била 3 пъти по-малка. Я, изненада, когато нямаше кредитиране и лизинг, доста повече хора живееха във вехти панели, караха 15+ годишни коли, а повечето големи световни компании ги нямаше в България. Не че и днес няма хора във вехти панели и със стари коли, просто преди нямаше други, а днес има и то не малко.Ако и сега не си разбрал, колко ограничено разсъждаваш, незнам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
deant
преди 10 години
извинявай ти в България ли живееш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Е какво е като не е стока бе човек?Какво като е 10 - 20 год? Каква е разликата? Кредита си има обезпечение, има си договор има всичко. Това, че някой не може да прецени колко тегли и колко харчи си е негов проблем. Измама може да е всичко, за това има държава, полиция, прокуратура, КЗП и така нататък. Изобщо някакви страхове те гонят, от озверели бедни, от експлодиращи кредити, от трета световна война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Защо продължаваш да сравняваш кредита със обикновена стока? Можеш ли да направиш сравнение между салама и кредита и да ми кажеш по какво си приличат? Сравни го със дългосрочните кредити над 10-20 години и ми кажи каква стока е това, особено в тукашните ширини. Кредита е ИЗМАМА. Както и цялата система fractional reserve banking! Рано или късно това ще ни експлодира в лицето, и аз не знам кое да се моля, за раното, което ще видя аз или за късното, което ще видят внуците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Първо, това че не можеш да заделиш пари за образованието на децата е пълна глупост, тъй като в повечето университети в Европа образованието е евтино или дори безплатно. Второ, като нямаш пари, децата няма да учат вишо и готово, без това повечето висше в България е "вишо". Знаеш ли колко хора с основно образование има в Германия и хич не им е зле. Трето, тука не иде реч за това кое е стока и кое е услуга, а кое е дискриминация. Не може така да зачеркнеш пенсионерите от живота и да кажеш "няма да предлагаме кредити на пенсионери" Изобщо, като не можеш да боравиш с кредит и те е страх от него, не ползвай, никой не те кара, но не прави обобщения за неща, от които не разбираш Ако те е страх от тока, стой си на тъмно, няма лошо, но не обяснявай на света колко е гаден тока щото може да утрепе някого. Ти обаче отиваш още по-далеч и предлагаш да спрем тока на пенсионерите, защото 80% от тях не могат да го управляватИ да, как точно ще ме принудиш да взема кредит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още