fallback

Обсъждано е нарастване само за възрастта за пенсиониране

Според експерти най-важното е да няма повторно замразяване на пенсионната реформа

13:38 | 16.06.14 г. 24

В социалното министерство е бил обсъждан вариант от следващата година възрастта за пенсиониране да започне да се покачва, а нарастването на стажа да се отложи за след няколко години, съобщава БНТ. Заради политическата обстановка в страната обаче темата за бъдещето на пенсионната реформа става все по-неясна.

Припомняме, че преди дни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев изрази очакване, че ако в рамките на настоящия парламент не се направят необходимите промени, за да се задвижи пенсионната реформа, то тя ще продължи да действа във варианта, приет от ГЕРБ. Той поясни, че за да се промени ходът на пенсионната реформа, е необходимо да има работещ парламент. Ако 42-то Народно събрание не направи възможно най-скоро промени в Кодекса за социално осигуряване, пенсионната възраст и стаж ще продължат да растат с по четири месеца всяка година.

Пред БНТ експерти в социалното осигуряване са коментирали, че настоящото Народно събрание ще има време да гласува промени по пенсионната реформа. Тези прогнози се базират на практиката от времето на бившия финансов министър Симеон Дянков, когато поправките бяха гласувани само за няколко седмици в края на годината.

Според експерти независимо от това какви варианти се обсъждат, най-важното е да няма повторно замразяване на пенсионната реформа. В противен случай дефицитът в общественото осигуряване ще продължава да нараства, а това ще доведе до задържането на ниски пенсии в дългосрочен план, коментира бившият министър на труда Иван Нейков пред националната телевизия.

Относно изплащането на пенсиите на хората от най-тежките категории труд от професионалните пенсионни фондове от догодина се коментират различни сценарии. Според анализи на пенсионни фондове тези хората са категоризирани в три групи – тези, които са с вноски преди 2000-та година, които ще получат пенсия само от НОИ, втората група са тези, които са с вноски преди и след 2000-та година, които ще разчитат на пенсии от НОИ и от фондове, и третата – с вноски след 2000-та година, които изцяло ще получават пенсиите си от частните фондове.

Проблемът е реално при работниците със смесен стаж, където се очаква НОИ да изчисли пенсията, фондовете да изплатят това, което е натрупано в партидата, а остатъкът да бъде поет от бюджета на НОИ. На този етап не е ясно дали това ще се случи.

Припомняме, че пенсионната реформа беше замразена в края на 2013 година. Управляващите обявиха, че отлагат решението за пенсионната реформа най-рано за есента на тази година с мотив, че въпросът е много важен и е необходимо постигането на широка обществен консенсус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 05.09.22 г.
fallback