fallback

Чобанов: Политическата нестабилност няма икономическо отражение

Финансовият министър очерта дефлацията като основен фискален риск

11:34 | 14.06.14 г. 28

Политическата нестабилност няма икономическо отражение и бизнес средата се подобрява. Това коментира финансовият министър Петър Чобанов в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Припомняме, че снощи Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка заради политическата обстановка в страната, която влияе негативно върху темповете, с които се осъществяват важни реформи.

Чобанов коментира, че още миналата година агенцията е предупредила, че ще намали рейтинга на България, ако обстановката не се нормализира.  

По думите на финансовия министър негативното решение е подхранено и от “истеричното говорене” и преекспонирането на проблемите на страната. Той призова да се “успокоят приказките по отношение на дълга”, за да се реализира успешна емисия на международните пазари. “Ликвидността е необходима на страната, независимо от правителството, за да връщаме старите дългове”, посочи Чобанов и поясни, че международната емисия няма да изтегли парите от банковия сектор и ще им остави ресурс за кредитиране на местната икономика.

Петър Чобанов каза, че правителството не планира да тегли нови заеми и подчерта, че стратегията на управление на дълга се изпълнява гладко и спокойно. “Няма го напрежението от миналата година, когато трябваше да се плаща на земеделските производители. Ликвидността беше планирана, реализирахме няколко краткосрочни емисии, за да осъществим плащанията, в рамките на това, което сме дискутирали с пазарните участници. На вътрешния пазар наблюдаваме намаляване на доходността на ДЦК, пазарът има доверие, че правителството ще посреща и обслужва своите задължения”, допълни той.

Изпълнението на бюджета

Петър Чобанов отрече твърденията, че в бюджета се е формирала “дупка” от порядъка на 10 млрд. лева. “Това е част от общия фон, който беше създаден, чисто истеричен, с цел засилване на политическия натиск. Това може да има тежки последици за държавата”, предупреди той, като допълни, че "тези приказки намират своите слушатели" и това поражда несигурност.

Финансовият министър подчерта, че към края на април фискалният резерв е бил 6 млрд. лева, докато по същото време на миналата година – 3,9 млрд. лева. “Държавата не само е показала, че няма дупки и празнини, а напротив, фискалният резерв се е увеличил”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
fallback