IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Политическата нестабилност няма икономическо отражение

Финансовият министър очерта дефлацията като основен фискален риск

11:34 | 14.06.14 г. 28
Чобанов: Политическата нестабилност няма икономическо отражение

Що се отнася до приходите в хазната, той посочи, че “стратегията на фискалната политика по отношение изпълнението на приходите е за постоянно ускоряване и това може да се види в данните”. Според него данъчните приходи, които се събират от Националната агенция за приходите (НАП) са се увеличили с 0,7% през първите четири месеца на годината, но за периода до края на май предварителните оценки сочат, че ръстът се ускорява до 5,5%.

Тенденцията е и за ускоряване ръста на постъпленията от ДДС, обясни Чобанов. Приходите от ДДС се изчисляват на нетна основа, т. е. от това, което влиза в хазната, се изключва възстановеното ДДС на бизнеса. “Ако миналата година стартирахме с нива на невъзстановен данъчен кредит 320-350 млн. лева, тази година в края на април той е по-малко със 140-160 млн. лева”, посочи Чобанов, като обясни, че темповете на възстановяване на ДДС са една от причините за по-ниските постъпления по това перо от бюджета.

Той цитира предварителни данни на НАП, според които през май е внесено ДДС в размер на 395 млн. лева и разликата между внесеното и възстановеното ДДС се е стопила значително.

Чобанов допълни, че има “обективни причини” за намалението на постъпленията от ДДС, събирано от Митниците – спадът на вноса, както и неблагоприятното развитие при курса на долара и цената на петрола в сравнение с миналата година. Той подчерта обаче, че намалението на вноса, а оттам и на ДДС, събирано от митниците, има връзка и с плановия ремонт в нефтохимичния комбинат. По думите му ефектът от това е еднократен и през следващите месеци изоставането ще бъде наваксано. Отделно фискалният контрол е заловил над 100 ТИР-а с фиктивен износ, което означава, че това ДДС няма да бъде възстановено. Оттам вероятно идва и намалението на износа, отчетено от статистиката, обясни той.

Дефлацията – основен риск пред приходите

Петър Чобанов очерта дефлацията като основен фискален риск и призна, че властта не е очаквала понижение на потребителските цени в такъв мащаб. Той обаче подчерта, че това е общоевропейски проблем.

“Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвите и въведе отрицателни лихви по банковите депозити, за да обезкуражи банките да държат пари при нея, а вместо това тези пари да се влеят в икономиката и еврото да отслабне, а оттам да се покачи леко инфлацията”, поясни той.

Чобанов призна, че и административното намаление на цените на тока, както и други административни цени, подсилват дефлацията, тъй като влизат в ценовата кошница.

Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 3
Graf
преди 10 години
Всички макропоказатели са с пъти по-добри от онези през 2012 г. В "анализа" на S&P няма нито едно качествено позоваване на количествени критерии, които да доведат до извода, че рейтингът трябва да бъде понижен. Онова за политическата нестабилност е за политикани като теб.Това, че от шайката на ГЕРБ ще умрете от кеф евентуално да платите по-висока лихва, повече време е друга тема. Не ме вкарвай в собствения си мазохизъм. ППМисля, меракът ви няма да се случи и нужната ни емисия ще е на съвсем прилични равнища, но това няма да е поради такива като теб. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Да си повторя въпроса към теб, защото го пропусна: каква очакваш да е доходността по предстоящата емисия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Graf
преди 10 години
Защото трудно се идентифицират конкретните заемодатели. :) Които имат интерес от разклащане на системата.Хич не е случайно, че ЕС въвежда нов регламент за рейтинговите агенции и започва работа по създаване на собствена такава. Не случайно в разгара на дълговата криза бе създаден Европейски орган за ценни книжа и пари, като надзорен орган на агенциите, действащи на територията на ЕС.http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:146:0001:0033:BG:PDF
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Ех тези лоши хора от S&P, защо не се консултират с Позитано 20 и НСИ за перспективите пред българската икономика, чудя се?? Чобанов може и да залъже електората на столетницата, че икономиката се активизирала и имало много нови работни места, но не и кредитните агенции. Ръст на заетостта вероятно наистина има, но по други причини: намаляване на роботоспособните хора и трудова имиграция в рамките на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
nocalled
преди 10 години
защо да са неясни интересите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
Graf
преди 10 години
Първо, не означава че автоматично се вдига рисковия компонент. Когато S&P промениха перспективата от стабилна на негативна CDS спадна от 129 на 120 базови пункта.От момента в който великите "анализатори" от S&P свалиха рейтинга на САЩ пазарът ги приема с едно на ум. Жалкото е, че рейтинговите агенции започнаха да обслужват съвсем неясни интереси, а съмненията че играят неморално се засилват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
Graf
преди 10 години
Гледам капацитетите пак се събрали, но няма едно число из мненията им.Чобанов е прав. Засега политическата нестабилност няма някакво сериозно отражение върху икономиката.Няма отражение и върху цената, на която се финансира правителството. Ръстът на БВП е по-висок от предполагаемия, безработицата започна да спада, а единственото видимо отражение е на борсата, но там очевидно не харесват идеята да бъде върнат на власт ББ и пишещата тук компания от знаещи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Подобно твърдение от устата на който и да е икономически министър заслужава Нобелова награда за лъжа и лицемерие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Да се смее ли човек да плаче ли!? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми."Обаче...Чобанов каза : " Политическата нестабилност няма икономическо отражение" Ха сега де!??? :))))))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още