IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта в Киев изгуби контрола върху Източна Украйна

Конфликтът в Украйна навлиза в опасна фаза, пише New York Times

12:01 | 01.05.14 г. 24
Властта в Киев изгуби контрола върху Източна Украйна

Въоръжени и маскирани мъже на възраст между 20 и 40 години щурмуват обществени сгради. Това е вече добре установен модел в източните региони на Украйна, пише New York Times.

Сепаратистите, за които все още не е съвсем ясно как са организирани, гонят хората от превзетите сгради, конфискуват оръжия и боеприпаси, вдигат барикади и се обявяват за новите управници на поредната Народна република. С тази тактика няколко хиляди проруски бойци ефективно установиха контрол над индустриалното сърце на Украйна.

Ден след ден в района около Донецк и Луганск проруските сили се противопоставят с всички усилия на централното правителство, което се опитва да възстанови властта си. Вчера изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександр Турчинов призна това, което отдавна е очевидно: службите за сигурност от Киев са загубили контрола в източните райони на страната.

“Бездействието, безпомощността и дори престъпното предателство тормозят силите за сигурност”, коментира Турчинов на среща на областните управители в Киев. “Трудно е да се приеме, но това е истината. По-голямата част от правоприлагащите органи на изток не са в състояние да изпълняват задълженията си”, допълва той.

Признанието на Турчинов означава, че конфликтът в Украйна навлиза в опасна фаза. Дали това ще е равнозначно на трайно разделяне на страната и поставянето на източните и части под контрола на Русия е един от многото въпроси, на които предстои да разберем отговора.

Каквито и да са дългосрочните ефекти, обсаждането на сгради в Източна Украйна нарушава нормалния живот в тези региони. Сепаратистите планират и вот за независимост на Донецк на 11 май – две седмици преди президентските избори в Украйна.

Русия отрича да има някаква роля в безредиците, но наличието на над 40 хил. руски военни в близост до границата с Украйна също допринася за нестабилността, особено след като Москва предупреди, че ще се намеси, ако са застрашени етническите руснаци в Източна Украйна. Това вече се превърна в генерализирано твърдение, което може да оправдае нахлуване по всяко време.

Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 16
rumen221
преди 10 години
Късно е за юнаклък- Заради бездарната политика на САЩ и Е.С. към събитията в Украйна закъсня и диалогът за Единна Украйна. Сега процесите водят към федерализиране, конфедерация или към разделянето на Украйна. - Смятям, че Украйна от Президентска ще стане Парламентарна конфедерация (като Швейцария), за да може сблъсъкът, който сега е на улицата, да търси решение в парламента, както в България.(Ако ние бяхме президентска република, по вина на красавеца Плевнелиев, ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА НАШИТЕ ФАШИСТИ ДА СА ПРОЛЕЛИ БЪЛГАРСКА КРЪВ!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 10
Teo88
преди 10 години
Вчера в един форум прочетох нещо което много ми хареса. Поздравявам автора - много як пост: В Украйна се води война, украинския флот вече не съществува, Украйна губи самолети, вертолети, танкове, БТР-и, украински войници се предават с въоръжението си, войската е гладна - няма храна. Крим е вече загубен. А РУСКАТА АРМИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИЗЛЯЗЛА НА БОЙНОТО ПОЛЕ!!! АМИ АКО ВЗЕМЕ, ЧЕ ИЗЛЕЗЕ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още