IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта в Киев изгуби контрола върху Източна Украйна

Конфликтът в Украйна навлиза в опасна фаза, пише New York Times

12:01 | 01.05.14 г. 24
Властта в Киев изгуби контрола върху Източна Украйна

Въоръжени и маскирани мъже на възраст между 20 и 40 години щурмуват обществени сгради. Това е вече добре установен модел в източните региони на Украйна, пише New York Times.

Сепаратистите, за които все още не е съвсем ясно как са организирани, гонят хората от превзетите сгради, конфискуват оръжия и боеприпаси, вдигат барикади и се обявяват за новите управници на поредната Народна република. С тази тактика няколко хиляди проруски бойци ефективно установиха контрол над индустриалното сърце на Украйна.

Ден след ден в района около Донецк и Луганск проруските сили се противопоставят с всички усилия на централното правителство, което се опитва да възстанови властта си. Вчера изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександр Турчинов призна това, което отдавна е очевидно: службите за сигурност от Киев са загубили контрола в източните райони на страната.

“Бездействието, безпомощността и дори престъпното предателство тормозят силите за сигурност”, коментира Турчинов на среща на областните управители в Киев. “Трудно е да се приеме, но това е истината. По-голямата част от правоприлагащите органи на изток не са в състояние да изпълняват задълженията си”, допълва той.

Признанието на Турчинов означава, че конфликтът в Украйна навлиза в опасна фаза. Дали това ще е равнозначно на трайно разделяне на страната и поставянето на източните и части под контрола на Русия е един от многото въпроси, на които предстои да разберем отговора.

Каквито и да са дългосрочните ефекти, обсаждането на сгради в Източна Украйна нарушава нормалния живот в тези региони. Сепаратистите планират и вот за независимост на Донецк на 11 май – две седмици преди президентските избори в Украйна.

Русия отрича да има някаква роля в безредиците, но наличието на над 40 хил. руски военни в близост до границата с Украйна също допринася за нестабилността, особено след като Москва предупреди, че ще се намеси, ако са застрашени етническите руснаци в Източна Украйна. Това вече се превърна в генерализирано твърдение, което може да оправдае нахлуване по всяко време.

Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"""""""""Какво именно са очаквали от това си поведение - дори иначе хитрите и лукави американци сега се "издъниха" здравата с подкрепата си на това компрометирано управление и сега отчаяно се опитват да прехвърлят вината на Русия, че и на ЕС ... но никога върху себе си. """""""""Може ли малка поправка?САЩ създадоха това управление, а не просто да са го подкрепили.Локалните войни, в които САЩ въвлича Русия са с една цел, да я отслаби,.САЩ не могат да съборят самата Русия, затова правят всичко възможно по границите и да има военни конфликти.Затова и Путин, разбирайки дребната игра на американците, не искат да бъдат въвлечени в пряк военен конфликт и няма да влязат в Украйна, което е огромното желание на САЩ да ги провокират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"По вашата логика и Турция и Полша и Литва могат да претендират за тези територии, защото са ги владели много векове" По колко точно века между другото? :))Та за логиката: Русия възниква по тези земи като държава много преди Полша да владее нещо из района! За владенията и евентуалните претенции на Турция важи същото! Те са принадлежели на други държави и тези две страни се явяват агресори и окупатори. Не стои така въпроса между Украйна и Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
+, разбира се! Както мисля аз, от преди около 750г. в БГ е престанало взимането на решения в полза на национални интереси, а не по "симпатии" или лична изгода.От там насам сме правили само това което казваш, с редки проблясъци и поява на държавници, които пък тутакси са унищожавани.За това което говориш/пишеш/, са нужни НЕ политици, а Държавници.... и то с топки.... и то с по две.... и то големи.А в БГ на воля се отглеждат "тапи", слагачи и интересчии.....и неграмотен бъдещ "електорат".Много съм скептичен за "промяна в курса".....за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
Каза Стоян Петров:) Кога се върна от Русия?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 10 години
Пишете бришете, ама Русия е ***! Факт! Неоспорим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 10 години
Пишете бришете, ама Русия е ***! Факт! Неоспорим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 8
абитуриент
преди 10 години
Много ти е елементарна логиката на тебе и на другите като тебе - какво значи русофили - Русия при Путин няма нищо общо с Русия при Елцин примерно - аз не съм русофил, но подкрепям Путин и сегашната му политика ...............АДМИРАЦИИ........!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 8
абитуриент
преди 10 години
Много ти е елементарна логиката на тебе и на другите като тебе - какво значи русофили - Русия при Путин няма нищо общо с Русия при Елцин примерно - аз не съм русофил, но подкрепям Путин и сегашната му политика ............ АДМИРАЦИИ......!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Ти да не си ходил скоро в Украйна да разпитваш тамошните? Или пък имаш данни за някакво социологическо проучване?Иначе един средно интелигентен украинец би трябвало вече да е разбрал, че е играчка на две сили, които ги боли зелката за него. Т.е. ако ме разбираш правилно украинеца трябва да е наясно, че и двете страни се мъчат да го заробят. Светът е вече достатъчно открит, в украйна не са забранили интернет и можеш да се информират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Achtung
преди 10 години
nobel много правилно си го казал +++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още