fallback

Цената на тока може да се увеличи с 30-40% при либерализиране на пазара

Без да се вземат мерки за повишаване на енергийната ефективност, ще има рязък скок в цената, смятат експерти

13:54 | 24.03.14 г. 20

Ако пазарът на електроенергия се либерализира напълно, цената на тока ще се повиши с 30-40 на сто, смятат експерти, които участваха в кръгла маса на тема „Развитие на конкурентен енергиен пазар в контекста на зелената икономика”, организирана от НДСВ, предаде БТА.

В момента цената на енергията за битовите потребители е под себестойност и се компенсира от стопанските потребители. Ако всички излязат на свободния пазар, това няма да става, посочи Валентин Колев, представител на Българската федерация „Енергетици“ към КНСБ и бивш ръководител на Електроенергийния системен оператор.

Андрей Бъчваров, председател на Асоциацията по биомаса и на Асоциацията за енергийна ефективност, застъпи същата теза – че ако пазарът изцяло се либерализира, цената на електроенергията ще се повиши с 30-40%. „Либерализацията в тези условия, без да се вземат мерки за повишаване на енергийната ефективност, ще доведе до рязък скок в цената, защото в момента енергията "изтича", каза още Бъчваров.

Той посочи, че бъдещето трябва да се търси в произвеждане на малки количества енергия за собствено потребление, а не в мегапроектите и централизираното производство.

Един от големите проблеми за случващото се в момента в енергетиката е антиевропейското говорене на управляващите, смята Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. По нейни думи като пълноправен член  ЕС трябва да изпълняваме директивите и ангажиментите, които сме поели. „А една от основните политики на ЕС е енергийната сигурност и предотвратяване на промените в климата“, каза Русенова. В момента България е енергийно най-зависимата държава в ЕС от внос на руски газ, а зависимостта е най-скъпа, добави тя. И настоя за либерализиране на енергийния пазар, като на него да действат балансиращи групи и отпускане на енергийни помощи за социално слаби семейства.

Проблемите в енергетиката не са уникални само за България. Тежестта им идва от там, че в България има твърде много корупция, каза д-р Антония Първанова, цитирана от агенция „Фокус”. Прикриват се становищата в докладите на ЕК и Световната банка. Тежестта се усилва с политическото решение за въвеждане на параметри за възобновяеми енергийни източници. Това работи на национално ниво и би трябвало всяка държава членка да гарантира пазар и интереси на потребителите, индустрията да бъде конкурентоспособна и домакинствата да не изпадат в състояния на неплатежоспособност, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 11.09.22 г.
fallback