fallback

Парламентът подкрепи декларацията на Михаил Миков срещу етническото напрежение

Депутатите призовават да не се допускат противопоставяне и омраза сред българските граждани

12:44 | 19.02.14 г.

Парламентът подкрепи декларацията, внесена от председателя на парламента Михаил Миков, във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа. "За" гласуваха 113 депутати, против бяха трима от "Атака", нямаше въздържали се.

Миналата седмица напрежението в парламента се изостри при дебата дали е възможно предизборната кампания да се води на език, различен от българския, заради предложение на ДПС да има възможност за агитация с превод. В крайна сметка бе решено кампанията да е само на български език, с гласуване на текстове от Изборния кодекс.

Депутатите обаче бяха скандализирани от изказване на Хюсеин Хафъзов от ДПС, който тогава заяви, че е гласувал „против потисническото мислене на част от българските депутати“.

С приетия днес документ се призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място - на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани.

Отправя се и призив в Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за "демократска република", в която "българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение... и всички ще спадат по един общ закон".

Призовават се парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо използване на Деня на Левски, съобщи БТА.

С декларацията Народното събрание заявява, че отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публично оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология, както и че осъжда всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски послания. Парламентът отхвърли проекти за декларации, внесени от "Атака" и от ГЕРБ.

По време на дискусията Янаки Стоилов от левицата посочи, че днес истинският патриотизъм и национализъм са в реиндустриализацията и в социалната справедливост и ако се тръгне по този път, всички други въпроси ще притъпят остротата си. Ние не трябва да допускаме опити за разделение на народ и държава, защото точно такива опити се правят в Украйна и това не е борба за европейска перспектива, посочи още Стоилов.

Очаквано лидерът на ДПС Лютви Местан защити Хюсеин Хафъзов, но акцентира върху етническите различия в страната. Според него всички оратори трябва да са си взели урок след петък, „защото не е важно само какво се казва, ами и как се казва”, съобщи Dnes.bg.

При една емоционална реч и в разгорещена среда може да се стигне и до недобре разбрана теза, настоя Местан. От името на парламентарната си група той увери, че всички депутати ще следват неотклонно завета на Апостола за република, в която българи, турци, евреи ще са равноправни във всяко отношение.

„Етнорелигиозните различия в българското общество се възприемат от определени политици не като ресурс за развитие, а като проблем, като риск, като нещо, което едва ли не застрашава националните интереси”, коментира той. Като лош пример за разбиване на модела той посочи Възродителния процес.

„И днес се чуват подобни възгласи - ами като не ви харесва, отидете в Анадола. Никой от нас няма да отиде нито в Анадола, нито където и да е. България е нашата родина и ще бъдем нейните синове”, емоционално увери Местан.

Според него обаче именно етническият мир в страната е най-големият капитал на българския преход, защото „България осъществи огромния преход, без да мине през кървавата баня на етническите конфликти, през които минаха всички балкански страни”.

Изказването на Местан провокира реакцията на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който за пореден път настоя, че в България има ислямски организации. „Либералната, глобалната лъжа, че хората са такива, за каквито се определят, не може да издържи. Имаше проучвания, които доказаха на базата на ДНК, че населението у нас няма нищо общо с т. нар. турски етнос”, каза националистът.

Накрая и Вежди Рашидов взе думата, за да укори БСП, ДПС и „Атака”. Според него от  30 години се говори за  Възродителния процес, но той е дело на „пет човека от Изпълнителното бюро на БКП и го изпълни Държава сигурност. Аз съм турчин четвърто коляно, но това не ме прави по-малко гражданин от вас, не може да ми казвате как да се наричам в една държава, в която си плащам данъците за разлика от други”, заяви депутатът. Той призова политиците да не обиждат хората от турския етнос.  Рашидов се обяви и против идеята да има предизборна агитация на турски език. „Ще правите национални избори с преводач, какво искате да кажете, че българските турци са прости? Не са прости, те говорят толкова добре български, колкото и българите по селата. Нека обаче не се лъжем - и турският ни не е много добър, в Турция не ни разбират, защото говорим на диалект“, каза още Рашидов и се обърна към депутатите от ДПС с думите: „15 години сте във властта,  къде бяхте вие, че да не образовате турските деца”.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 10.09.22 г.
fallback