fallback

Бариерите пред емиграцията падат. Това ли чакат българите?

Те се чувстват отчаяни от правителствата, корупцията, неспособността на страната да се отърси от съветските си корени, коментира New York Times

12:48 | 27.12.13 г. 41
Автор - снимка
Редактор

От 1-и януари още 9 държави ще отменят забраната за свободно движение на български и румънски работници. Голяма част от квалифицираните българи и румънци обаче са намерили начин и вече работят в други държави. Един поглед върху данните за доходите е достатъчен, за да даде обяснение защо българите и румънците вероятно ще продължат да търсят по-добро бъдеще извън родината, пише в свой анализ New York Times.

Дори и онази част от населението с най-добри доходи в двете държави, които се присъединиха към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г., разполага с по-ниски средни доходи от най-бедното население във Великобритания, Франция, Германия и другите по-богати европейски държави, отбелязва изданието, като се позовава на данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това, разбира се, не означава, че да си беден в Германия, Франция или Великобритания е непременно по-добро, тъй като разходите за живот в София и Лондон например съществено се различават.

Примамливият блясък на по-високото заплащане не може да бъде игнориран щом бариерите паднат, още повече, че през последните пет години безработицата в България рязко се увеличи. През 2008 г. нивото на безработица в страната намаля до 6%, а оттогава до края на октомври се повиши до 13,2%.

Българското население се чувства отчаяно от правителствата, корупцията, неспособността на страната да се отърси от своите съветски корени, както и да се пребори с бедността. Страната е на последно място в ЕС по разпределение на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

По този повод в България е силно разпространена и шегата за пътищата за спасение от проблемите: Терминал 1 и Терминал 2 (на летището в София).

И все пак много българи биха искали да останат у дома, отчасти защото все още таят някаква надежда заради присъединяването на страната към ЕС. Бедните малцинства обаче не си правят илюзии и не виждат друга надежда за спасение, освен работата в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
fallback