fallback

Правителството даде мандат за проучвания за "Южен поток" край Варна

South Stream Transport ще изготви проучване за археологически ценности в горски терен в землището на Варна

13:37 | 21.12.13 г. 2

Правителството е учредило безвъзмездно право за ползване за една година на горски терен край Варна за компанията South Stream Transport, съобщи преслужбата на Министерския съвет. Компанията е ще изгради участъка на газопровода "Южен поток", който ще минава по дъното на Черно море.

Теренът е с големина от 6,5 дка и се намира в землището на Варна. В него ще бъдат извършени теренни проучвания за археологически ценности предвид предстоящото изграждане на газопровода „Южен поток”.

Правото на ползване се учредява при задължение за дружеството да заплати 2 875 лева за дървесината в проучвания район, както и 4 857 лева за компенсационно залесяване.

South Strean Transport отговаря за морския участък на "Южен поток". В този участък обаче влиза и част от крайбрежната зона - и на входната точка в Русия, и на изхода в България. Според плановете на самата компания газопроводът ще излезе на плажа Паша дере.

Технологията обаче беше променена спрямо първоначалните намерения - тръбите ще бъдат под земята и така няма да бъде нарушен девственият плаж. Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на компанията вече е внесена в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Плановете на компанията са всички разрешителни да бъдат получени в периода 2014 - 2015 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
fallback