fallback

Бъдещето на мониторинга върху вътрешните работи зависи от следващия доклад на ЕК

Решението ще зависи от това дали страната има да върши още много работа или вече е свършила повечето от нея, подчерта Пламен Орешарски

19:51 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството ще реши дали да настоява за отпадане или за промяна на мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи, след като се запознае с предстоящия през януари доклад на Европейската комисия (ЕК). Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Брюксел след среща с Жозе Мануел Барозу, съобщава БНР.

По думите на Орешарски решението ще зависи от това дали според доклада по механизма за сътрудничество и проверка страната има да върши още много работа или вече е свършила повечето от нея.

На срещата двамата с Барозу са обсъдили напредъка в отделните области, без обаче да навлизат в детайли по тях. Орешарски е получил уверения, че януарският доклад, който е проследил реформите в правосъдието и вътрешния ден през последната година и половина, ще е обективен.

"Подчертах, че всички критични бележки, които очаквам, ще ни бъдат добро ръководство за стимулиране на по-нататъшните политики", заяви премиерът.

Mинистър-председателят не е обсъждал с Барозу продължаващите протести у нас или степента на стабилност на управлението, запознал го е обаче с икономическата ситуация и първите положителни сигнали от последните два месеца.

По думите на българския премиер двата с Барозу са засегнали и темата "Южен поток", като той е заявил, че правителството има добри контакти с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и съгласува действията си с него.

Пламен Орешарски каза още, че е благодарил за помощта за справяне с бежанската вълна и е изразил очакване за европейска подкрепа и занапред.

По въпроса, който беше основен при предишната му среща с председателя на Еврокомисията преди два месеца – мораториума за продажба на земи, премиерът е информирал, че се очаква решение на Конституционния съд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
fallback