fallback

Осиновителите на деца до 5 години ще ползват платен отпуск по майчинство

Новите правила се планира да влязат в сила от 1 януари догодина

13:17 | 18.12.13 г. 5

При осиновяването на деца  от 2 до 5-годишна възраст осиновителите ще имат право да ползват отпуск по майчинство за една година. Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха приети окончателно от парламентарната социална комисия.

Новите правила се планира да влязат в сила от 1 януари догодина.

Промените предвиждат този вид отпуск да се зачита за осигурителен стаж, да служи при изчисляване на различни видове обезщетения, а осиновителят да има право на парично обезщетение за периода на отпуска.

От групата на ГЕРБ думата взе депутатът Светлана Ангелова, която заяви, че от партията няма да подкрепят промените, тъй като не са съгласувани с експерти от Националния осигурителен институт (НОИ) и липсва експертна оценка.

Управителят на НОИ, който също присъстваше в залата, отказа коментар.

Досега осиновителите имаха право на платен отпуск за майчинство или бащинство, ако осиновят дете на възраст до две години, като отпускът представлява разликата от възрастта на детето при осиновяването и навършването на две години.

Депутатите одобриха осиновителят да има право да излезе в допълнителен отпуск за още 365 дни, но не по-късно от навършване на 5 години на детето, тъй като следва задължително включване в предучилищна група.

Позицията на вносителите от левицата е, че с промените ще се стимулира процесът на деинституционализация и осиновяване в България.

С решение от днес, 18 декември, правителството направи промени в Наредбата за работно време, почивките и отпуските, които имат за цел да уредят процедурата и необходимите документи за ползване на отпуск при пълно осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст.

Регламентира се възможността отпускът да се ползва от осиновителя въз основа на писмено заявление, към което се прилагат акт за предаване на детето за осиновяване и декларация, с която се удостоверява съгласието на осиновителката за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 11.09.22 г.
fallback