fallback

Стойнев: Чакаме по-ясен ангажимент от ЕК за "Южен поток"

В четвъртък в Брюксел ще има среща на енергийните министри от държавите в ЕС, през чиято територия минава газопровода

16:29 | 11.12.13 г. 3

В четвъртък сутринта министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще има среща с комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. Основната тема ще бъде „Южен поток“, съобщи самият Стойнев пред журналисти в Народното събрание.

На заседанието, на което ще участват и всички енергийни министри от страните в ЕС, през чиято територия ще премине „Южен поток“, България ще настоява за по-ясен ангажимент на Европейската комисия по проекта. Той е важен за диверсификацията на пътя на газовите доставки за България, защото след провала на Nabucco стана единствената ни възможност за това, каза още Стойнев.

Той коментира, че България е успяла да договори достъп до трети страни до тръбата, но не е ясно дали и другите страни ще могат да постигнат подобни параметри. Припомняме, че една от забележките на ЕК по отношение на „Южен поток“ е именно дискриминационният достъп до газопровода за други фирми. 

По време на блиц контрола в парламентарната икономическа комисия Стойнев коментира още и отношенията между „Топлофикация – София“ и „Булгаргаз“. 546 млн. лева са задължения на „общинското дружество към „Булгаргаз“, но за този отоплителен сезон проблем няма да има. На този етап обаче дългът се поема изцяло от газопреносното дружество и не се разчита нито на топлофикацията, нито на Столичната община. „Докога с тези оправдания, че загубите са трупани по време на друго управление на столицата?“, коментира още той.

Тези пари са необходими на Булгаргаз и БЕХ сега, сумата е огромна, каза още Стойнев и това налага бързо намиране на решение. Едно от тях е приватизация на „Топлофикация – София“. „Може да има интерес към този дълг и някой да го изкупи“, предупреди още министърът, макар и да заяви, че е обещал на Столичната община да бъде намерено решение съвместно.

Вече няма гарантирани пазари и без иновации икономиката ни не е конкурентоспособна, обясни още по време на блиц контрола министър Драгомир Стойнев.

Един от въпросите, който той коментира беше новата ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Досега програмата не е работела добре, защото не е била изработена в съответствие с нуждите на бизнеса, обясни той. Липсвал е диалог между представителите на бизнеса и управляващите, включително и служебното правителство.  Сега програмата е преработена и основно ще бъдат подпомаган експортния потенциал на компаниите. В тази посока ще бъдат насочени 71% от парите по програмата, допълни Стойнев.

Той коментира и лошият имидж на България сред останалите държави от ЕС. „Свързват ни основно с емигранти и престъпления“, заяви той. По тази причина и правителството ще насочи усилията си за подобряване на образа на страната пред инвеститорите.

Ще бъдат използвани средства от оперативните програми и ще организира форуми в опит за привличане на инвестиции, коментира още министърът. Няма да има съкращения в Българската агенция по инвестициите (БАИ), но не така стоят нещата с Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и там ще бъдат съкратени 40 щатни бройки, призна още Стойнев. 

Вижте в репортажа на телевизия Bulgaria on Air коментарът на Драгомир Стойнев за оставката на Анжела Тонева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
fallback