IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото здраве на държавата се влошава

Изоставането на приходите и липсата на воля за намаляване на разходите може сериозно да увеличи дупката в хазната

16:03 | 11.12.13 г. 76
Автор - снимка
Редактор
Финансовото здраве на държавата се влошава

Финансовата система на страната ни е обречена на колапс, въпросът е само кога ще се срине. Такива изказвания се четат под почти всяка икономическа или финансова новина из различните информационни портали. Интересно защо доверието в Петър Чобанов се разбива все повече, след като уж публикуваните от ведомството му данни се представят от подчинените му като все по-розови. Поне на хартия...

Действително, страната ни изпълнява заложените критерии за бюджетен дефицит под 2% от брутния вътрешен продукт. Дупката в държавните финанси обаче расте с притеснителни темпове. През октомври 2012 г., бюджетът бе с дефицит от 74,2 млн. лева. Причина за разликата между приходи и разходи се дължеше на неизплатени средства от Европейския съюз (551,2 млн. лева) по различни проекти, които излишъкът по националния бюджет от 477 млн. лева не успя да покрие. Тази година обаче дефицитът е 443 млн. лева. Това е с над 83 млн. лева повече отколкото предходния месец и над 371 млн. лева повече спрямо година по-рано.

Причината за увеличаващата се дупка е, че към октомври 2013 г. в хазната са постъпили с 238,6 млн. лева по-малко от ЕС и с близо 205 млн. лева по-малко от предвиденото в националния бюджет.

Буферът, на който правителството ще разчита при евентуални икономически катаклизми или неизпълнение на приходите, също е на тревожно ниски нива. Към края на десетия месец от годината фискалният резерв е 4,9 млрд. лева. Минималният праг, под който той не бива да пада, е 4,5 млрд. лева.

Не е тайна обаче, че именно в края на годината държавата прави най-големите си разходи, а при усложнената политическа обстановка, управляващите показват опасна склонност към развързване на иначе стегнатата държавна кесия. Спрямо септември 2013 г., фискалният резерв е изтънял със 100 млн. лева, като не е ясно какви разходи са били покрити с тези пари.

С оглед на това, събираемостта на данъчните приходи е поредната спънка към постигането на добро фискално здраве. Икономисти обясняват, че обикновено в края на календарната година държавата прави най-сериозните си разходи, а по принцип най-много постъпления от налози идват през пролетта. Затова може да се очаква, че дефицитът през следващите месеци може да нарасне драстично.

Наскоро финансовият министър Петър Чобанов също допусна, че при приходите за 2013 г. ще има неизпълнение. Според него обаче то ще бъде малко, а правителството ще успее да се вмести в планирания дефицит.

По последни данни на финансовото министерство, към края на октомври са събрани 80,8% от предените в разчетите постъпления от налози. Приходите в частта на преките данъци са 3,1 млрд. лева, или 77,8% от планираното. Тревожен е фактът, че постъпленията от ДДС, гръбнакът на хазната, също изостават. До десетия месец от годината в хазната са влезли едва 79,8% или 6,1 млрд. лева, акцизите пък са 3,4 млрд. лева, или 82% от заложеното.

Фирмените налози също изостават плашещо. До края на октомври са събрани едва 75% от разчетите. Според експерти причината е промяната в режима на облагане на дружествата с по-нисък оборот. От януари 2013 г. компаниите преминаха към внасяне на авансови вноски за корпоративен данък на 3 месеца или към плащане на данъка наведнъж след изтичане на годината.

В същото време, от последните данни за изпълнението на бюджета се вижда, че плащанията за издръжка на държавните служби са погълнали 7,228 млрд. лева, при 6.675 млрд. лева за година по-рано. Капиталовите разходи възлизат на 2,8 млрд. лева, което е едва 51,7 %  планираното. 

Орязването на точно това перо от бюджета е най-лесният начин за удържане на дефицита, но пък подобни действия обричат на застой важни административни реформи и инфраструктурни проекти. Да не говорим, че в Бюджет 2014, въпреки шумно рекламираната оптимизация в администрацията, са заложени с над 100 млн. лева повече за заплати и издръжка, отколкото през тази.

Завишението на разходите е факт в повечето сфери, но ефективни реформи така и не видяхме. Нито в образованието, нито в здравеопазването. Администрацията продължава да опъва нервите на гражданите и бизнеса, а по прозиводителност на труда все още сме на дъното на европейската общност.

Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 3 rate down comment 0
Мони
преди 10 години
Напротив, по-важното е търговското салдо, защото то показва състоятието на икономиката и по-точно конкурентноспособността на индустрията. Какво като си взел кредит и си вързал баланса или някой англичанин/руснак е купил земя в България? Да не би от това икономиката да е заработила? Валутният борд е като шината на счупеният крайник - помага докато заздравее, после пречи. Нашата финансова система отдавна е реформирана (излекувана) и няма нужда от шина, а от стимул за растеж - инфлация!!! Нуждаем се от сваляне на лихвите (реалните). Дефлацията и високите лихви ще ни утищожат!С борда ние напрактика нямаме централна банка. Как се управлява икономика без централна банка??? Ако го нямаше борда още 2008 г. лихвите в БГ можеше да са около нулата 0,25 % примерно както е в Европа и САЩ.БНБ е наблюдател на процесите в страната. Каква централна банка е като не може да влиае на лихвата и валутния курс!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Още от първото изречение GRAF я захапва. Не била правила разлика между финансова система и публични финанси. Ами ти бе, за теб банките, застрх. д-ва и т.н. били финансовата система. За мен те са финансови посредници в тази система, ама нейсе. Хем не са ти ясни нещата, хем критикуваш. Като се коментира от позиция "партийни пристрастия", доникъде няма да я докараме. Пак казвам, добра е статията, злободневна и актуална. Анализ си е отвсякъде и подлежи на коменатар, разбира се, на критики тоже, ама предвид на доброто качество нека да бъдат добронамерени и конструктивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 5 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Статията е много добра и не мога да разбера защо към авторката има злобни критики. Много малко мога да добавя към написаното от съфорумеца alphaomega.=====================================================Я да направим кратък обзор на събитията през последните 6 години..... Манипулират се данни и статистики, лъжем Брюксел, масово се крадат пари от еврофондовете и по разни програми, и сега държавата започва да взема заеми, по голямата част от които отиват за покриване на стари задължения и за запълване дупките в бюджета, а една малка част се раздава на електората под формата на социални помощи и увеличения на пенсиите(трябва да се поддържа статуквото). На фона на целия този цирк имаме политическа криза, криза на доверието, икономическия растеж е около нулата, стандарта на живот не е мръднал през последните 6 години, така желаните " външни инвеститори" така и дойдоха, а демографската криза се засилва. При тази ситуация дори и господ не може да ни помогне! Младите хора го усещат това нещо и затова масово бягат от България с намерението никога да не се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Не съм искам да те обидя, нарекох те пиянде, защото мислих, че си се напил, извинявай, ако си се засегнал. Само исках да ти кажа, да четеш данните малко по-подробно и да разбереш какво пише в тях, преди да ги постваш, иначе просто се заблуждаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Продажбите на дребно отразяват крайното потребление. Пускам данни, а насреща само обиди и празни приказки, затова смятам едностранно да прекратя спора. А вие си чакайте финансов колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Наистина трябваше да уточня, но единствения, който изглежда неловко си ти. Търговията на дребно е реален ръст на потреблението? Или по-скоро дезинфлация от почти 6% и дефлация от 2% сочат точно обратното? От кога ръст в потребление се изчислява в търговия на дребно ? И като постваш информациики, с които си мислиш, че си много в час виж че ми показваш календарно изгладени данни, ако ми покажеш и хармонизиран индекс на инфлацията пак ще си в грешка с реалността, все едно. Може би си единствения, който си мисли че ще цъфнем та вържем при тези доказано некомпетентни "правячи" на икономика, тотално нямащи идея за кво иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Уточнявай се, особено когато подхвърляш обидни епитети, за да не изглеждаш после неловко."През октомври 2013 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 6.9% спрямо същия месец на предходната година." Нещо още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Писах ти за ръста на потреблението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
"Пиянде", разбирам, че ти е трудно да си отвориш сайта на НСИ, но като добър самарян ще се погрижа за махмурлука ти ;)"През периода януари - октомври 2013 г. общо за трети страни и ЕС са изнесени стоки за 36.4 млрд. лв. и спрямо съответния период на 2012 г. износът се увеличава със 7.8%, а общата стойност на внесените стоки е 42.0 млрд. лв. и се увеличава с 0.9%."http://***.nsi.bg/eventbg.php?n=2113
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 5
milioner4e
преди 10 години
Е как да няма общо? Не знам за кво всички се изреждат на хранилка на човек срещу борда, ама е прав. Валутния борд е командно дишане. Ако ми покажете реален ръст от 1999г насам ще си млъкна. Има само изкуствено дигане на цените. 2001 се живееше малко по-добре със 3 лева наден, отколкото сега с 13 само и единствено заради на Лешников строителния бум да може Черепа да намаже и всички контрабандисти на БСП да си изперат парите. И след като основен търговски партньор е ЕС и си вързан с фиксиран курс за еврото защо да няма връзка външнотърговското ти салдо с борда след като всяка стотинка трябва да е обезпечена?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още