fallback

Стойнев и Йотингер ще изясняват проблемите около "Южен поток"

Неяснотите около проекта остават след като голяма част от подписаните документи не са публично достояние

17:25 | 09.12.13 г. 6

Първата заварка на "Южен поток" в България. Снимка: "Газпром"

Предстои среща между Драгомир Стойнев и комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер относно казуса „Южен поток“, съобщи премиерът Пламен Орешарски по време на срещата си с бизнес лидерите. Засега обаче не е ясно кога ще се проведе срещата.

На журналистически въпрос той припомни, че договорът с руската страна е подписан през 2008 година, пише правителствената пресслужба.

Всъщност част от подписаните споразумения по проекта така и не стават публично достояние. Припомняме, че на 18 януари 2008 година България и Русия подписаха двустранно споразумение за изграждането на „Южен поток“. То е ратифицирано от парламента и е публично достъпно (Държавен вестник, бр. 99/2008 година).

Текстовете в него определят, че газопроводът ще бъде с капацитет от 31 млрд. куб. метра природен газ на година, но конкретните параметри ще бъдат уточнени след предварителното проучване.

Предпроектното проучване, маршрутът и точките за достъп са възложени след споразумение между Българския енергиен холдинг и „Газпром“. В последвалата документация между двете страни обаче има клауза за конфиденциалност и точките така и не се съобщават официално.

Реално между 2008 и 2012 година има подписани няколко споразумения – както на междуправителствено ниво, така и между двете компании. В архивите на тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) може да бъде намерен проект на доклад на министър Делян Добрев относно инвестиционното решение за „Южен поток“ с препоръка то да бъде одобрено. 

На 15 ноември 2012 година правителството на Бойко Борисов подписа окончателното инвестиционно решение за преминаването на тръбата през територията на България. То беше част от преговорите за намаляване на цената на природния газ. Какво е подписано тогава не стана ясно.

Неясноти останаха и след първата "заварка" на газопровода на територията на България. Това се случи на 4 ноември 2013 година. А само месец по-късно от Европейската комисия изразиха своите опасения, че договорите за "Южен поток" не отговарят на европейското законодателство. 

Говорителят на Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер, коментира, че комисията се е запознала с договорите, които са били публично публикувани, а за тези, които не са - текстовете са били изискани специално през февруари 2013 година. 

През август ЕК е обявила на страните, участващи в проекта, за своите опасения, категорична беше Холцнер. От енергийното министерство отказаха коментар пред Investor.bg относно тази информация и заявиха, че на този етап се придържат към официалната си позиция, а именно, че България спазва европейското законодателство и призовава ЕК да се намеси при преговори с руската страна. 

Външният министър Кристиан Вигенин коментира преди няколко дни, че проектът няма да бъде спрян от Брюксел и текстовете в договорите ще бъдат прецизирани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
fallback