fallback

Орешарски: 2014-а ще бъде първата година на ръст в икономиката от 5 години насам

Основна цел през новия програмен период е подобряване конкурентоспособността на българския бизнес, заяви премиерът

13:21 | 09.12.13 г. 16

Има всички предпоставки през следващата година да има ръст на икономическото развитие. Това каза премиерът Пламен Орешарски, който присъства на среща с Българския Форум на бизнес лидерите, предаде Агенция „Фокус“.

Орешарски изброи основните цели на правителството, свързани със създаване на предпоставки за икономическо развитие, като акцентира върху опитите за подобряване на административната рамка чрез премахването на административните тежести като разрешителни режими или текстове в закони. Изтъкна мерките за разплащане на всички забавени стари договори, които се водят просрочени. И посочи, че ще се работи за рязко подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но не за сметка на бизнеса.

„Днес, след пет години на депресия или рецесия, очакваме следващата финансова година, по отношение на която аз и моите експерти имаме сравнително добри очаквания, да е първата година на ръст на икономическото развитие. Всичко това зависи от нас“, заяви премиерът.

Ключовата цел на кабинета през новия програмен период е подобряването конкурентоспособността на българския бизнес, каза още Орешарски. Друга инициатива е насърчаването на инвестиционната активност. По думите на премиера ще се обърне внимание и на експортното финансиране.

„Имаме амбициозни планове на този етап, които включват реформиране на няколко системи – образователната система, здравеопазването, както и ще подобрим административните услуги, ще въведем още следващата година елементи на електронното правителство и стъпка по стъпка ще вървим в тази посока“, каза още Орешарски.

Той обеща, че ще се преформулира изцяло дейността на Българска банка за развитие с цел подкрепа за развитието на малкия и стартиращ бизнес.

По отношение на стабилността на фискалната позиция, България продължава да бъде сред първите по отношение на дефицит. Най-добрата политика, гарантираща фискална стабилност, е такава, която гарантира растеж, обясни Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
fallback