IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Бобева: Подготвя се закон за държавните предприятия

Целта е те да станат източник на икономически растеж, посочи вицепремиерът

10:42 | 26.11.13 г. 13
<p>
	Даниела Бобева, <em>Снимка: БТА</em></p>

Даниела Бобева, Снимка: БТА

В момента се подготвя закон за държавните предприятия. Те формират около 10% от БВП на страната и също толкова от заетостта. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на форум за отговорното управление на държавните предприятия.

Вицепремиерът отбеляза, че през последните 15 години мащабните процеси на приватизация са били акцент за обществения интерес. „Сега, когато нашата икономика е работеща и пазарна, и обектите за приватизация намаляват съществено, е време да видим как работят тези дружества“, отбеляза вицепремиерът.

Тя припомни, че в България има 249 търговски дружества с над 50% държавно участие. Нетната печалба на публичните дружества към деветмесечието е 220 млн. лв., като се изключи БЕХ. Задълженията на държавните дружества са над 9 млрд. лв., от тях около 5 млрд. лв. са краткосрочните задължения. „Трябва да си отговорим добре ли се управляват публичните дружества“, посочи Бобева.

„Един от проблемите е институционалната рамка за управлението на държавните дружества. Има различни модели, а в България се придържаме към децентрализирания модел“, допълни вицепремиерът. И посочи, че преди два месеца е сформирана работна група, която е със задача създаването на закон за държавните дружества. „Целта е да ги направим не само подкрепящ инструмент за увеличаване на бюджетните приходи, а и източник на икономически растеж“, обясни вицепремиерът.

Публичният характер на тези дружества налага да има обществен контрол върху тяхната дейност. Тук не става дума за квоти, а за качествата на хората в бордовете. Финансовото министерство прави текущи анализи на задълженията на държавните предприятия, но въпросът е да има превенция на свръхзадлъжнялостта. Това може да бъде уредено законодателно, поясни Бобева.

Според нея е несериозно представителите на държавата да носят отговорност по смисъла на Търговския закон, без да получават възнаграждение за това. 

Има редица проблеми в сектора, каза тя и изброи: несигурност, ограничени ресурси за инвестиции, чести смени в мениджмънта, неясни обществени цели, колеблива дивидентна политика от страна на държавата, липса на истински обществен контрол, недостатъчна прозрачност в управлението им. Това са проблеми, които се дискутират на ниво ЕС, допълни Даниела Бобева.

Тя уточни, че доста държави в ЕС са използвали препоръки за управлението на държавните фирми, подготвени от ОИСР и са ги включили в националното си законодателство. Разбира се, държавните предприятия трябва да се подчиняват на пазарните принципи на управление, но имат и социални функции. Въпросът е да се отдели едното от другото, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
deBill
преди 10 години
по скоро за много кадри на БСП иДПС ще има голям икономически разтеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не, наистина искам да го видя това, как ще направят държавните предприятия печеливши и да дават високи заплати. Ако успее тази госпожа, следващия път ще гласувам за БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
hellwitch
преди 10 години
Бездънните дупки държавни предприятия да са източник на растеж?!? Трябва да си мнооого заблуден да вярваш в подобно нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още