fallback

Клисарова: Целта ни е 3,8% от БВП за образование в Бюджет 2014

Бюджетът не предвижда средства за увеличаване на учителските заплати догодина, посочиха от опозицията

11:38 | 14.11.13 г. 2

Дебатите на първо четене в пленарна зала, които текат вече трети ден, започнаха с дискусия за парите за образование. Според бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова и депутат от ГЕРБ липсва обещаното увеличение на бюджета на БАН, няма и предвидени и средства за увеличаване на учителските заплати.

В отговор министърът на образованието и науката Анелия Клисарова посочи, че за следващата година с 12,7 милиона лв. е увеличен бюджетът на БАН.

По отношение на бюджета за образование тя коментира, че в бюджета за 2008 г. са били заложени 4,2% от БВП и посочи, че за съжаление тази година не можем да го достигнем. "През 2009 година този процент бе 3,3%, а ние сега се борим за 3,8% от БВП, което са 3,92 млрд. лева“, уточни Клисарова. 

Тя обаче се оплака, че заради лошото управление на Фонд „Научни изследвания”, трябва да се върнат 8 милиона лева в държавната хазна.

От „Коалиция за България” също посочиха, че парите за БАН се увеличават и се аргументираха, че в Бюджет 2013 средствата за академията са били 61 млн. лева, а за догодина те доближават 75 млн. лева.

Лютви Местан от ДПС пък посочи, че е имало финансов геноцид срещу БАН и поиска извинение от предишните управляващи за отношението към академията.

В заключение Клисарова припомни, че за четири години няма развита стратегия за висшето образование. "Ние ще я представим на 21 ноември", заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
fallback