fallback

Кабинетът обмисля обвързване на стимулите за инвестиции с пари от еврофондовете

Концентрираме насърчаването от големите инвеститори към малките и средните предприятия, каза Даниела Бобева

17:04 | 07.11.13 г. 5

Стимулите за инвестиции ще бъдат финансово обезпечени със средства от оперативните програми. Това е една от готвените промени в Закона за насърчаване на инвестициите, стана ясно от думите на вицепремиера по икономическата политика Даниела Бобева пред БНР.

„Изцяло променяме стратегията и от акцента раздаване на пари на огромните инвеститори концентрираме стимулите и насърчаването към малките и средните предприятия“, поясни тя.

По думите й през последните години инвестициите в преобладаващата си част са свързани с разширяване на производствата и няма напълно нови инвестиции. За да бъдат насърчавани новите инвестиции в страната, Бобева посочи, че се работи за допълнителни стимули в рамките на Закона за насърчаване на инвестициите. „Едно от новите неща, които ще внесем в МС с този закон е свързване на ресурсите от оперативните програми, с които ще могат да бъдат финансово обезпечени стимулите за насърчаване на инвестициите“, коментира вицепремиерът.

„Досега основният проблем беше, че стимули реално нямаше, защото нямаше пари в бюджета. Сега тези средства ще бъдат предоставени по линия на оперативните програми“, посочи тя.

„Ще има възможност и да се покрива лихвата, тоест да се дават безлихвени кредити, най-вече за проекти в иновациите“, каза вицепремиерът.

На въпрос какви ще са резултатите от тези мерки Бобева каза, че страната ни ще стане по-привлекателна за малкия и средния бизнес. „Моите очаквания са свързани със Закона за обществените поръчки. След като той бъде приет, мисля че тези 6 милиарда лева, които минават годишно по режима на обществените поръчки, ще може от догодина и малките и средни фирми да имат достъп до тези средства“, каза тя.

„При обществените поръчки ме безпокои това, че имаме сигнали от ЕК, че нашите поръчки са най-корупционни и заедно с Румъния сме в черния списък на страните, при които най-малко фирми стигат до тези средства. В момента целият механизъм се е концентрирал върху няколко фирми. Опитваме се да направим закон, който да е приет от всички“, коментира Бобева.

Вицепремиерът съобщи, че е почти готов законопроекта за управление на държавното участие. След две седмици ще бъде организирана и голяма конференция с участието на най-добрите специалисти в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които са направили насоките как да се управляват държавните предприятия и лектори от Европейската комисия, които са били въвлечени в изработването на европейските директиви в тази област.

Бобева съобщи, че от десет дни е стартирала реформата в българска банка за развитие, като ще бъде представен нов продукт, ориентиран към малките фирми с изключително изгодни финансови условия – до 6% фиксирана лихва, до 200 хиляди лева кредити, с 10% участие в инвестиционните проекти. На пазара няма по-добър инструмент за насърчаване на най-малките фирми от този.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
fallback