fallback

Орешарски: Решението за мораториума ще бъде преразгледано

Това е едно лошо решение, което е плод на политическа емоция, а не на рационален подход, смята премиерът

16:53 | 24.10.13 г. 9

Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци ще бъде преразгледано. Това обяви в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, без да се ангажира със срокове и без да посочва процедурата, по която ще стане това, съобщават от пресцентъра на кабинета.

„Ще намерим начин да преразгледаме това решение, това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход“, каза премиерът при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти, домакин на който е нейният лидер Сергей Станишев.

Премиерът коментира също, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

„Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това. Защото нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?“, попита Орешарски.

На въпрос дали е доволен от техническата и финансова помощ от Европа за бежанците у нас премиерът коментира, че „като техническа помощ – да, но като че ли все още говорим за нещата в бъдеще време като финансова помощ. За нас е ясно, че не може да се отговори на всичките ни финансови очаквания, но е много важна солидарността в този момент. Каквато и част от разходите ни да бъде покрита – надявам се тя да не е малка – ще бъде добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
fallback