fallback

Разходите за пенсии са нараснали два пъти за последните 12 години

Основен фактор за ръста на разходите имат т. нар. „ранни пенсии“, отбелязва анализ на Националния осигурителен институт

13:33 | 11.10.13 г. 10

За периода 2000-2012 година разходите за пенсии за осигурителен стаж и възраст са нараснали с 3,5 милиарда лева, или над 2,5 пъти. Това се посочва в „Анализ на пенсиите за осигурителен стаж и възраст за периода 2000-2012 г.”, който Националният осигурителен институт публикува на интернет страницата си.

Анализът е фокусиран върху пенсиите за осигурителен стаж и възраст, които са основният вид пенсия, отпускана по българското законодателство, получава се от най-голям брой пенсионери и има най-висок дял в разходите за пенсии на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Разходите за този вид пенсии през 2000 година са били 2,1 млрд. лв. и заемат 89,6% от общите разходи за пенсии. А през 2012 година изразходваната сума е нараснала до 5,7 млрд. лв., което представлява 79,4% от всички разходи за пенсии.

Анализът показва, че основен принос за ръста на разходите имат така наречените „ранни пенсии“. Докато за последните 12 години пенсиите в масовата категория са нараснали малко над 2,5 пъти, то при парите на раннопенсиониращите се - военни и полицаи, разходите са почти 4 пъти по-големи.

Средният размер на ранните пенсии също нараства с по-голям темп от този при останалите категории труд. Данните на НОИ показват, че през последните 13 години средната пенсия за военните и полицаите се е повишила от 143 лв. на 458 лв., а тези на останалите работещи се е увеличили от 95 лв. на 284 лв. 

През разглеждания период разходите за пенсиите за осигурителен стаж и възраст през всяка следваща година нарастват и достигат най-високите си стойности през 2012 г., посочва се в анализа.

С най-значително въздействие за постоянно нарастващия разход за пенсии за осигурителен стаж и възраст през разглеждания период е нивото на средния месечен размер на пенсията,отбелязват от НОИ. Докато при броя на пенсиите и на пенсионерите се наблюдава тенденция на намаляване на средногодишния им брой през всяка от годините спрямо предходната до 2009 г. включително, след което започват да се увеличават, то при средния размер пенсия се отчита постоянно нарастване.

Годината с най-големия брой новоотпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст (61 269) е 2010 г., а броят на хората, които получават пенсии за осигурителен стаж и възраст, достига 1 697 197. В резултат на промяната на изискванията за придобиване право на този вид пенсия, през 2012 г. отново се отчита намаляване в числеността на пенсионерите и пенсиите спрямо предходната година. Въпреки това обаче разходите за изплащане на пенсии, общо и в частност за пенсии за осигурителен стаж и възраст, не намаляват в абсолютен размер. Това се дължи на факта, че новоотпуснатите пенсии са с по-висок размер от прекратяваните пенсии, пише в документа.

В заключение анализът посочва, че на фона на растящия дефицит във фонд „Пенсии“ на ДОО и като се има предвид пряката зависимост между повишената средна продължителност на периода на получаване на пенсия и разходите за пенсии, то възрастта за пенсиониране, принципно може да се обвърже с продължителността на живота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
fallback