fallback

Орешарски: Това е един от най-добрите кабинети на прехода

Без икономически растеж принципът на фискалната стабилност всъщност води до нестабилност, смята премиерът

08:38 | 07.10.13 г. 20
Автор - снимка
Създател

В момента България има един от най-добрите кабинети за целия период на прехода. Такова мнение изрази премиерът Пламен Орешарски в интервю за ТВ7.

"Мисля, че е един работещ кабинет. Мисля, че това е един от най-добрите кабинети през прехода", похвали се премиерът, но все пак предупреди, че за 3-4 месеца не могат да се правят категорични изводи. "Политиката е екипна игра", посочи още Орешарски.

Той отново заяви, че в правителството ще бъдат толерантни към всички критики, които идват отвън. "Още повече критиката винаги е коректив, особено добронамерената", посочи министър-председателят.

"Клюки и слухове винаги ще има. Но днес мисля, че кабинетът започва да оформя своята физиономия, допълва премиерът.

"Надявам се с течение на работата парламентът да се стабилизира. Опозицията да поема също своите функции. Досега тя е по-колеблива в изявите си. Много се надявам с течение на времето опозицията също да поеме своята роля", допълни Пламен Орешарски, който посочи, че е човек на диалога и така ще продължи и в бъдеще.

Премиерът потвърди, че се обмисля увеличаването от 1 януари 2014 г. на минималната работна заплата на 340 лв., но отново повтори, че тя е елемент на конкурентоспособността и решенията ще се вземат съвместно със социалните партньори.

Министър-председателят отново защити принципа на фискална стабилност, но подчерта, че без да е подкрепен от икономически растеж той де факто представлява нестабилност.

"Ще се опитаме точно този проблем да решим с бюджета за следващата година. Длъжници сме на доста групи граждани. Нека сме реалисти – догодина няма да успеем да задоволим всички, но ще заложим началото", коментира премиерът.

Орешарски подчерта още, че винаги е изпитвал дълбоко уважение към президентската институция.

"Една държава не се управлява само от президента, или само от премиера, или само от съдебната система. Тя е система от инситуции. Трябва да има диалог. От страна на правителството сме се стремили да поддържаме нормални и работещи взаимоотношения с президента и ще продължим да го правим", обясни министър-председателят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
fallback