IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство готви нови мерки за понижаване цената на тока

Енергийният регулатор ще има последната дума, надеждата на ресорния министър е цените да паднат с още 5% след Нова година

20:25 | 12.09.13 г. 16
Икономическото министерство готви нови мерки за понижаване цената на тока

Предстои ново понижение на цената на тока и това ще стане само до няколко месеца. Това обяви за bTV министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По думите му крайното решение ще бъде взето от енергийния регулатор, а в момента  министерството подготвя промени, които да дадат възможност за поредното намаляване на цените.

„Ако предложенията, които подготвяме, бъдат приети, има вероятност да намалим цената на тока с още 5%”, заяви Стойнев.

Той не уточни от кога ще влезе в сила новото ценообразуване, но коментира, че желанието му е това да стане след Нова година.

Част от промените ще минат през дискусии с производителите на “зелена” енергия, разкри министърът, без да коментира дали ще се променят начина и цените, по които се изкупува тяхното производство.

Темата за цената на електроенергията се върна отново на дневен ред след влизането в сила на новото ценообразуване от 1 август и сигналите от потребители, че сметките не са намалели, а са се увеличили.

Преди ден от ЕРП-тата заявиха, че сметките за ток за бита през август не само не са увеличени, но са се понижили средно с 12 процента в сравнение с август миналата година.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 27 rate down comment 12
Jay Gould
преди 10 години
Когато февруари по време на протестите написах, че цената ще падне на 13 стотинки на киловат с ДДС + всички такси, за дневната енергия, някои партийни, чиновнически, журналистически и други ***, навъртащи се тук, се зъбеха, пак и за пореден път! Но вече има 2 понижения, с по-около 5%, както виждаме задава се трето, а и то няма да е последното! И това е минимума! Което дружество и компания се светне как да спечели, дори при спадащи цени, ще оцелява и ще просперира, а което не - ще духа супата и ще пукне. Тоя път не връзки и "наши хора" са нужни, те вече не помагат - ами акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
jayowon
преди 10 години
Ми то дийде от 01.08.2013г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
Jelkoivanov
преди 10 години
Тези с ВЕИ ще получат партийно поръчение!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 3
jayowon
преди 10 години
Понеже прочетох някъде тези дни за безплатната ел. енергия и как цената на "тока" можела още да пада реших, ей така, да направя сравнителен анализ на сметката ми за ел.енергия. (Абонат съм на ЧЕЗ)Какво се оказа:1. Цената на снабдяване с ел.енергия за дневна тарифа без ДДС от 05.03.2013г. намалява с 3.18%, а тази за нощна тарифа с 28.96%.2. От 01.08.2013г. цената на снабдяване с ел.енергия за дневна тарифа без ДДС е увеличена с 16.5%, а тази за нощна тарифа с 55.89%.3. Увеличението спрямо февруари е 12.82% за дневна тарифа без ДДС и съответно за нощна 10.75%.При таксите за разпределение се наблюдава "леко" увеличение, като за периода 20.02-19.03.2013г. те са общо 0.11335 лв./кВчс без ДДС, а за периода 20.07-19.08.2013г. те са общо 0.12012 лв./кВчс без ДДС или увеличение с 5.64%.Няма ли пак да протестираме за цената на тока?!!!Моля проверете си сметките, може би аз с моята магистратура по "Финанси" да греша, а г-н Орешарски с неговата да е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ахъ :)) - ама до тогава има още "малко" време!... а и от "нас" тогава почти нищо няма да зависи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 5
Vesko94
преди 10 години
А бе тези намаления накрая да не избият в шоково поскъпване в близко бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още