fallback

Икономическото министерство готви нови мерки за понижаване цената на тока

Енергийният регулатор ще има последната дума, надеждата на ресорния министър е цените да паднат с още 5% след Нова година

20:25 | 12.09.13 г. 16

Предстои ново понижение на цената на тока и това ще стане само до няколко месеца. Това обяви за bTV министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По думите му крайното решение ще бъде взето от енергийния регулатор, а в момента  министерството подготвя промени, които да дадат възможност за поредното намаляване на цените.

„Ако предложенията, които подготвяме, бъдат приети, има вероятност да намалим цената на тока с още 5%”, заяви Стойнев.

Той не уточни от кога ще влезе в сила новото ценообразуване, но коментира, че желанието му е това да стане след Нова година.

Част от промените ще минат през дискусии с производителите на “зелена” енергия, разкри министърът, без да коментира дали ще се променят начина и цените, по които се изкупува тяхното производство.

Темата за цената на електроенергията се върна отново на дневен ред след влизането в сила на новото ценообразуване от 1 август и сигналите от потребители, че сметките не са намалели, а са се увеличили.

Преди ден от ЕРП-тата заявиха, че сметките за ток за бита през август не само не са увеличени, но са се понижили средно с 12 процента в сравнение с август миналата година.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
fallback