fallback

При сериозна бежанска вълна ще разчитаме на финансова помощ от ЕК

Засега България ще получи експертна подкрепа от Европейската служба за бежанците

16:55 | 09.09.13 г. 6

Помощта, на която България може да разчита от Брюксел за справяне със сирийските бежанци, ще е предимно експертна, при по-сериозна бежанска вълна ще очакваме и осезаема финансова подкрепа.

Това съобщи вицепремиерът Цветлин Йовчев, който обсъди рисковете пред страната ни с еврокомисарите по вътрешни работи Сесилия Малстрьом и по хуманитарни дейности Кристалина Георгиева, съобщава БНР.

Йовчев посочи, че на този етап не можем да разчитаме на значителна финансова подкрепа, защото в бюджета на Еврокомисията не са останали много пари за подобни цели.

„Техническата помощ, която очакваме да получим от Европейската служба за бежанците и граничната агенция "Фронтекс", ще е най-вече по линия на приемане на хората, превод при провеждането на интервютата с тях и съдействие при оформяне на документите им“, каза Йовчев.

Министърът на вътрешните работи поясни, че в момента се обсъжда усложнената ситуация в Италия, Гърция, Кипър и България и след като бъдат огледани внимателно процесите в тези страни и на основа, ще бъде взето решение.

Що се отнася до физическото настаняване на бежанците, страната ни засега ще трябва да се справя сама. Очаква се и анализ на Червения кръст как да се осигурят средства за подобряване на условията в центрове за настаняване на бежанци, както и предложения на Дирекция "Миграция" и Агенцията за бежанците как да се съкратят процедурите за получаване на бежански статут.

Още новини за конфликта в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
fallback