fallback

Цветлин Йовчев намекна, че кабинетът няма да подава оставка

Правителството няма вина за насилието, твърди министърът на вътрешните работи

14:00 | 24.07.13 г. 22

Индиректно министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев даде да се разбере, че след снощните сблъсъци пред парламента кабинетът няма да подаде оставка. Йовчев критикува остро агресията у протестиращите и защити действията на полицията.

„Недопустимо е български граждани да бъдат заложници. Ще се намери подходящ начин за разрешаване на кризата“, заяви той след редовното заседание на Министерския съвет. Йовчев дойде сам за брифинга, на който коментира ескалацията на напрежението снощи пред парламента.

„Най-малко отговорността за това, че има насилие, може да се хвърли върху правителството“, категоричен бе той.

Министърът заяви, че е наредил извеждането на министри, депутати и администрация от сградата с автобуса, но не коментира кой е „създал този план“. „Не очаквахме, че нивото на агресия сред някои от протестиращите ще стигне такива нива. Не очаквах, че ще се стигне дотам автобус с български граждани да бъде атакуван с павета“, каза Йовчев.

Дали е било грешка е въпрос на анализ, каза още той. Министърът заяви, че "от характера на протеста и цялата информация за това как се развиваше щеше да бъде направен опит да бъдат изведени народните представители и да има ескалация тогава или по-късно".

Йовчев отново заяви, че сред хората има усещане за несправедливост, но и че голяма част от българските граждани са без представителство в парламента.

„Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за демократично общество. Не можем да търсим правосъдие и справедливост чрез закононарушения, не може да търсим демокрация чрез насилие и нарушаване на човешките права“, беше категоричен той.

Министърът напомни, че вчера хвърчаха големи камъни и павета срещу народните представители и допусна: „Можеше да бъде убит човек. Никой не би се съгласил, че това е допустимо“, каза той.

Йовчев заяви, че протестите снощи са били незаконни и полицията е трябвало да предприеме съответните мерки за сигурност. Той отново благодари на служителите на реда, че не са се поддали на провокации. „Държаха се изключително адекватно и разумно“, смята той.

Ще се намери подходящ начин да отидем към разрешаване на тази криза. Разрешаването й изисква системен диалог, активен политически диалог, широк обществен консенсус, заяви Йовчев. Сред протестиращите имаше провокатори, това казват и хората, присъствали на протеста, добави той.

Според министъра обаче е било грешка да се насрочват заседания на три комисии в сградата на Народното събрание след 17 часа.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
fallback