fallback

Плевнелиев да потърси политическо съгласие, призовава еврокомисар

Политическите партии трябва да се съберат заедно и да намерят необходимите решения, коментира Вивиан Рединг

14:09 | 21.07.13 г. 6

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вивиан Рединг очаква от президента Росен Плевнелиев да потърси политическо съгласие в името на България.

В интервю за БНР Рединг, която утре пристига на посещение у нас и ще има среща с държавния глава, заяви, че ще го помоли „да направи всичко, което е в неговите възможности, и да призове за политическа стабилност и за национално съгласие между политическите партии“.

”Смятам, че политическите партии в страната трябва да се съберат заедно и да намерят необходимите решения”, посочи Рединг.

По думите й реформите в правосъдната система, предприети от България, са в начален етап и те трябва да продължат не за да бъде доволен един или друг комисар, а заради правата на гражданите, доверието им в държавата и заради националната икономика. Рединг заяви, че ще настоява пред президента именно за продължаване на необходимите реформи и ще го призове да съдейства за постигане на политическа стабилност и съгласие между политическите партии.

„Механизмът за сътрудничество и проверка е един допълнителен метод, създаден с цел да подпомогне реформите, необходими за изграждане на една силна България”, допълни Рединг. Според нея е въпрос на политическо решение на страните-членки, след като те са изпълнили критериите за влизане в Шенгенското пространство, дали това ще се случи.

Вивиан Рединг отговаря за правосъдието, основните права и гражданството и идва в България за поредния кръг от така наречения "граждански диалог", с който европейските институции търсят пряка връзка с хората.

Още новини за ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
fallback