fallback

Президентът очаква нови атаки

Отваря се златен шанс за диалог между партиите, коментира Росен Плевнелиев

13:35 | 20.07.13 г. 8

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква нови атаки срещу себе си. "Кампанията е факт, много добре се знае кой стои зад нея, усилията са синхронизирани и народът го вижда", коментира пред журналисти държавният глава.

Според него тази кампания преследва две основни цели - първата е той да бъде делегитимиран и неговата репутация да бъде принизена, а втората, която повече го притеснява, е докато се организира тази атака, да се отклони вниманието на обществеността и медиите от други важни процеси, които текат в държавата.

Според Росен Плевнелиев сега се случва същото, за което някога опозицията е заклейми вътрешния министър – четене на СРС-та от парламентарната трибуна.

"Като президент стоя зад доказателства и зад факти, които са плод на действията на компетентни институции, които си слагат подписите. Ще подкрепя всяко едно действие за разкриване на истината", отговори президентът на въпрос за скандалното тефтерче на Филип Златанов.

"Междувременно се чудя – какво сме научили от близкото минало, когато един министър на вътрешните работи, г-н Цветан Цветанов, разказваше СРС-та от хода на досъдебното производство от трибуната на Народното събрание? Не е ли същото това, което днес се случва? Каква е промяната, към която вървим? Днес, пак в хода на досъдебното производство, се тълкуват веществени доказателства", коментира той.

Росен Плевнелиев подчерта, че по тази причина ще се въздържи от политическите оценки. "Вярвам, че част от ниското доверие на гражданите към политическия елит на държавата е в това, че ние не си учим уроците, не се променяме", настоя президентът.

По думите му сега се отваря "златен шанс" за диалог между партиите и в следващите дни има всички шансове ГЕРБ да се върне в Народното събрание.

"За да се случи това, управляващите трябва да вкарат промените в Изборния кодекс в дневния ред на парламента", аргументира се той. Росен Плевнелиев бе категоричен, че няма никакви причини това да не се случи - парламентът да заработи нормално, опозицията да си бъде на мястото, а управляващите да работят.

Президентът настоя, че няма да коментира избора на новия председател на ДАНС Владимир Писанчев, но призова да му се даде шанс. Според държавния глава мегаструктурите в системата за сигурност винаги са произвеждали скандали.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 09.09.22 г.
fallback