fallback

Пълна финансова проверка се подготвя в здравната каса

Двамата кандидати за управител на НЗОК се обявиха за частична демонополизация по време на изслушването им в парламентарната здравна комисия

17:58 | 09.07.13 г. 1

                                                                                                              От: Камелия Цветанова

Първото нещо, което ще направи новият шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който и да е той, ще е да назначи пълна финансова проверка. Това стана ясно по време на изслушването от парламентарната здравна комисия на двамата претенденти за поста Румяна Тодорова, издигната от БСП, и Динчо Генев, номиниран от ДПС.

Най-вероятно до края на тази седмица Народното събрание ще избере новия управител на касата, след като през миналата прекрати предсрочно правомощията на Пламен Цеков. Очакванията пък на БЛС са, че се очертава касата да има дефицит между 80-100 милиона.

„Това, което каза Цеков и договорните партньори на НЗОК за финансовото състояние, се разминава драстично и сега никой не знае какви точно средства има в касата", обясни Тодорова. Тя обеща, че ако бъде избрана за шеф на НЗОК, ще поиска съвместна проверка с Медицински одит.

Отделно като спешна мярка за нея е необходимо да има строг контрол не само на изразходваните средства, но и на постъпващите. „Имам усещането, че системата е на свободен ход и няма никакъв вътрешен контрол”, призна тя.

2013 година е много рискова за НЗОК, защото е пълно с неизвестни, никой не знае колко пари ще се похарчат за лекарства за онкоболните, коментира Тодорова. По нейни данни към май вече са изразходвани 57 на сто от парите за онколекарства. Тя се обяви за връщането на някои дейности от НЗОК към Министерството на здравеопазването (МЗ).

От началото на тази година касата пое финансирането на ин витро процедурите, на ваксините, на спешната помощ за неосигурени пациенти, както и лекарствата за раково болни. Според Тодорова обаче това не трябва да е така и държавата трябва да си поеме разходите по част от тези дейности.

Същата теза застъпи и другият кандидат за поста Динчо Генев. Той смята, че ако Министерството на здравеопазването не поеме тези харчове, значи държавата отстъпва от задълженията си.

Румяна Тодорова обяви, че на този етап не е за пълна демонополизация, въпреки че конкуренцията в дългосрочен план е единственият вариант за добри идеи и развитие.

Според нея сега е добре да има надграждане на модела и допълнителни фондове да предлагат услуги, които основният пакет, покриван от здравната каса, не предлага. Тя поиска и да има преразглеждане на всички стандарти, защото в момента някои от тях си противоречат. Генев от своя страна се оплака, че в момента здравеопазването в България е 20 години назад в сравнение с ЕС.

„Сега има наложен държавно-олигархичен модел, има огромни болници мастодонти, в които се наливат огромни държавни средства, а те не обслужват голяма част от населението. Това е опит за елитарна медицина, а в същото време хората нямат достъп до здравеопазването”, каза той и добави, че „не можем да строим ракети и в същото време да сме с цървули”.

Той също се обяви за прецизиране на стандартите. Необходимостта от това е и заради факта, че в повечето болници оборудването е от средата на миналия век, посочи Генев.

„Трябва да се извършва контрол в реално време, защото в момента е на хартия и е смешен, хващат се за запетайки. Трябва да се направи точен разчет на всичко, за което се харчат средства от НЗОК”, изложи вижданията си Генев.

Той обясни, че е за демонополизиране на НЗОК и за създаване на законови възможности за съществуване на няколко здравни каси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 05.09.22 г.
fallback